Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović izjavio je u razgovoru za Fenu da je inspekcija, zbog pogoršanja epidemiološke situacije u zadnjih mjesec dana u FBiH, s preventivnog i korektivnog modela rada, nažalost, prešla na represivni.

Kazao je da je analiza subjekata koji su kršili epidemiološke mjere - nenošenjem maski, ne držanjem fizičke distance i ne korištenjem dezinfekcijskih sredstava za mušterije i klijente - pokazala je da su to uglavnom ugostiteljski objekti, tržni centri i trgovine.

''Po posljednjoj naredbi Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, osim prekršajne postoji i krivična odgovornost za pravne i fizičke osobe koje se ne pridržavaju epidemioloških mjera. Ta odluka ima uporište u članovima 225 i 226 Krivičnog zakona FBiH koji za one koji doprinose pogoršanju epidemiološke situacije predviđa do godine zatvora'', istaknuo je Ajdinović.

Pojasnio je da će, na osnovu zatečenog činjeničnog stanja, inspektori kroz zapisnik u suradnji s policijom cijeniti hoće li podnositi izvještaj nadležnim tužiteljstvima ukoliko bude sumnje na počinjenje krivičnog djela.

Ajdinović je naveo da FUZIP, u suradnji s kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, kontinuirano vrši pojačane inspekcijske poslove po pitanju borbe protiv koronavirusa i zaštite stanovništva.

''Na području FBiH zajedno s općinskim, kantonalnim i gradskim inspekcijama ima ukupno 60 inspektora. U posljednjih 15 do 20 dana bili smo primorani izricati i prekršajne naloge privrednim subjektima zbog kršenja preporuka Zavoda za javno zdravstvo i naredbi Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva'', rekao je Ajdinović.

Precizirao je da je tom periodu izvršeno više od 1.500 inspekcijskih nadzora i izrečeno skoro 1.000 rješenja o otklanjanju nedostataka.

''To podrazumijeva da smo sa svim raspoloživim kapacitetima bili prisutni na terenu, i u kasnim noćnim satima u ugostiteljskim objektima'', kazao je Ajdinović.