Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Kata Krešić pozvala je građane da zbog pogoršane epidemiološke situacije 18. studenoga ne dolaze u Vukovar te da poštovanje prema žrtvi toga grada odaju zapaljenom svijećom u krugu obitelji.

Krešić je ocijenila kako je na području Vukovarsko-srijemske županije epidemiološka situacija ozbiljna, ističući kako o tome, osim broja novooboljelih, svjedoči i udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih osoba.

"U zadnjih 14 dana on je iznosio u prosjeku 30 posto, međutim, ono što zabrinjava jest da je u zadnjih sedam dana udio pozitivnih u ukupnom dijelu testiranih osoba iznosio 36 posto u odnosu na 28 posto u tjednu prije", rekla je i dodala kako to upozorava na porast trenda novooboljelih, prenosi Index.hr. 

Kaže da se pogoršala situacija

Posebice je istaknula kako je posljednji tjedan znatno pogoršana epidemiološka situacija na vukovarskom području te da je u posljednjih 14 dana samo u gradu Vukovaru registrirano više od 220 novooboljelih, a u posljednjih sedam dana više od 140, što čini oko 25 posto među oboljelim osobama u tom razdoblju u Vukovarsko-srijemskoj  županiji.

"Među oboljelima jako je puno onih s nepoznatim izvorom zaraze, što upozorava na izrazito prisutan horizontalni prijenos virusa i na vrlo lako zaražavanje, naročito na mjestima okupljanja. I zato, s epidemiološkog aspekta, molimo osobe da ne odlaze na mjesta okupljanja, a kada je riječ o Danu sjećanja na žrtve Vukovara, molimo da ostanu kod svojih kuća, zapale svijeće i izlože ih u prozorima i dostojanstveno u krugu obitelji odaju počast našim poginulim braniteljima i žrtvama Vukovara", poručila je Kata Krešić.

Istaknula je da nas na takvo ponašanje obvezuje žrtva branitelja za Vukovar i slobodnu Hrvatsku.

Tajnik županijskog Stožera civilne zaštite Ivan Kubiček pozvao je na pridržavanje propisanih epidemioloških mjera kako bi se dostojanstveno obilježila žrtva Vukovara u Domovinskom ratu.