Članovi Europskog parlamenta usvojili su danas većinom glasova rezoluciju kojom pozivaju šefove država i vlada da se Ukrajini i Moldaviji bez odlaganja dodijeli status kandidata.

Rezoluciju je podržalo 529 poslanika, 45 je bilo protiv, a 14 suzdržano.

U tekstu rezolucije navodi se da je parlament pozvao "lidere zemalja i vlada koji će se danas i sutra sastati u okviru Europskog vijeća da bez odlaganja dodijele kandidatski status Ukrajini i Moldaviji".

Parlament je pozvao na sličnu odluku kada se radi o Gruziji, ali tek nakon što vlasti te zemlje “ispune navedene prioritete u mišljenju Europske komisije”.

Europska komisija predložila je prošle sedmice da Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata ako ispune niz preduvjeta prije početka pregovora o integraciji. Gruzija tada nije navedena među predloženim državama.

"Dok Ukrajina i Moldavija dobivaju status kandidata samo tri mjeseca od predaje aplikacije za članstvo u EU, Bosna i Hercegovina se tome nije niti približila čak ni šest godina od predaje aplikacije", piše Jutarnji list.

Također, navodi se da je Hrvatska uspjela ubaciti zahtjev o izbornim I ustavnim reformama u paragrafu iza BiH u Nacrtu zaključaka. Tog zahtjeva ranije nije bilo.

"Europsko vijeće pozdravlja politički dogovor lidera BiH postignut 12. Juna 2022. U Briselu, koji je potreban za stabilnost I potpuno funkcioniranje zemlje kako bi se odgovorilo na težnje njenih građana Političke lidere u BiH poziva da brzo ispune obaveze iz sporazuma I finaliziraju ustavnu I izbornu reform, što bi zemlji omogućilo odlučni napredak na europskom putu, u skladu s prioritetima koje je postavila Europska komisija u svom mišljenju kako bi dobila status kandidata", ističe se.