Hrvatska nogometna reprezentacija pobijedila je rusku u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva nakon penala. Bio je to još jedan triler u režiji Vatrenih kojim su se plasirali u polufinale Mundijala. Dvadeset godina trebalo je da prođemo grupu, a sada smo na pragu povijesnog uspjeha.

Generacija Luke Modrića, Ivana Rakitića, Marija Mandžukića i ostalih ovim plasmanom izašla je iz sjene generacije '98. Toliko se govorilo o tome, bilo je i pritiska vezano na tu temu i činilo se da bi naša moderna zlatna generacija mogla ostati bez većeg uspjeha.

No, sada se raspravlja samo o Engleskoj i polufinalu Svjetskog prvenstva. Hrvatska je na korak od sna.

Prepoznali su to i svjetski mediji pa tako Marca u prvi plan stavlja igrača Barcelone Ivana Rakitića.

"Rakitić je heroj Hrvatske nakon dramatičnih penala", stoji u naslovu članka, dok u drugom piše: 'Nogomet je pošten, Rusija je ispala'.

- Rakitić, od čovjeka koji je pucao penale lošije od psa svoje punice, do hrvatskog heroja - piše španjolski list.

Drugi madridski dnevnik As hvali Modrića te ističe na naslovnici:

'Modrić zaslužuje Zlatnu loptu!'



Englezi, normalno, fokus stavljaju na iduću utakmicu pa tako i BBC i Daily Mail, Telegraph i drugi mediji u naslovima spominju Hrvatsku.

"Engleska je deklasirala Švedsku i plasirala se u polufinale gdje ju čeka Hrvatska", stoji u naslovu članka na Telegraphu dok Daily Mail piše:

"Ivan Rakitić zabio je pobjednički penal nakon trilera penala u Sočiju i poslao Hrvatsku na Englesku u polufinalu".

Guardian navodi kako smo "nakon Vidina gola mislili da idemo u polufinale prije nego što smo ustvari pobijedili". Spominju gol Vide kao njegov najprecizniji u karijeri, ali presudnim smatraju ipak Rakitićev, koji je to izveo hladno i precizno.

'Kad je Rakitić pogodio donji kut gola, slavlje Hrvata nije imalo granice. Napokon su naslijedili generaciju iz 1998. koja je došla do polufinala SP-a i sada su oni ti koji su se probili tamo. A tu ih čeka Engleska', piše Guardian.

BBC piše kako bi ovo moglo biti posljednje veliko natjecanje ove sjajne generacije te navodi godine naših Modrića, Rakitića, Mandžukića.

'I uz sve te zvijezde nisu uspjeli dominirati. Hrvatska protiv ratničke Rusije nije uspjela dokazati navodno superiornu kvalitetu. Ali opet su pronašli put nakon produžetaka i penala', piše BBC te se pita hoće li se Vatreni uspjeti oporaviti do utakmice s Engleskom.

Daily Mirror udijelio je pokoji kompliment Hrvatskoj, ali uz opasku da smo vidno umorni.

'Hrvatska ima novu zlatnu generaciju koja maršira i to zadnjim atomima snage. Hrvati ne uspijevaju ponoviti čaroliju protiv manjih protivnika otkako su demolirali Argentince. No, tu su, među četiri najbolje momčadi svijeta, a tamo ih čeka Engleska.'

Naravno, svoju su reprezentaciju proglasili najboljom s kojom smo dosad igrali:

'Hoće li Hrvatska otići korak dalje nego u Francuskoj ili će joj presuditi slabija forma u nokaut fazi kada im s druge strane bude najjača momčad protiv koje su do sada igrali?'