Prema klimatskim stručnjacima, Britaniju ove godine čeka takozvana Zvijer s Istoka, odnosno jedna od najhladnijih zima u zadnjih 30 godina, piše The Independent.

Znanstvenici koji se bave dugoročnim vremenskim prognozama smatraju kako će tijekom siječnja i veljače 2020. temperature u Velikoj Britaniji biti niže od prosječnih.

Prognoziraju kako bi tijekom tih mjeseci u središnjoj Engleskoj prosječna temperatura mogla iznositi 3,9 stupnja Celzijevih, što je 0,5 stupnja ispod prosjeka.

„To znači da bi središnja Engleska 2020. mogla imati najhladniju zimu od 2013. godine“, piše u studiji Long-Range Forecast for the North Atlantic Oscillation and UK Weather in January-February 2020.

"A siječanj-veljača 2020. mogla bi biti sedmi najhladniji u posljednjih 30 godina i 23. najhladniji od 1953.“, dodaje se.

Zvijer s Istoka

Znanstvenici su tijekom studije analizirali temperaturu mora i vremenske sustave nad sjevernim Atlantikom. Ledeni val koji su britanski mediji prozvali Zvijer s Istoka, prošle je godine donio izuzetno velike količine snijega i leda, prilikom čega su temperature u Cairngormsu u Škotskoj pale na -14°C. Zbog vremenskih nepogoda umrlo je sedamnaest osoba, među kojima je bila i sedmogodišnja djevojčica.

Klimatolozi se nadaju da će se stanovnici Britanije zbog njihove dugoročne prognoze moći na vrijeme pripremiti na mogućnost vrlo hladne zime.