Nepromišljena objava na društvenim mrežama može vas koštati posla, ali poduzetnika i inovatora Elona Muska mogla bi koštati milijarde dolara.

Dionice Muskove glavne tvrtke, autoproizvođača Tesla, već su pale za 7 % nakon što je Bloomberg objavio da je američko ministarstvo pravosuđa pokrenulo istragu oko njegovog tvita u kojem je najavio da bi mogao skinuti Teslu s burze zbog financijskih problema u kojima se našla.

Tesla izgubila trećinu vrijednosti zbog Muskovog tvita

No Tesla je od objave sad već zloglasnog tvita izgubila gotovo trećinu vrijednosti - oko 18 milijardi tržišne kapitalizacije.

"Razmišljam o tome da učinim Teslu privatnom za 420 $ po dionici. Financiranje osigurano", napisao je Musk u tvitu početkom prošlog mjeseca.

Pod istragom zbog moguće prevare investitora

A savezni istražitelji zbog te najave sad a istražuju moguću prevaru koju je Musk počinio, prema anonimnim izvorima koji su to otkrili za Bloomberg, budući da je tvit povećao vrijednost dionica Tesle za 11 %, a Muskova tvrdnja da je "financiranje osigurano" moglo bi biti dovođenje investitora u zabludu.

Iz Tesle su poručili kako su prošlog mjeseca zaprimili zahtjev Ministarstva pravosuđa za predajom dokumenata o poslovanju tvrtke te kako su ih dobrovoljno predali. Dodali su kako od tada sudjeluju u istrazi.

Samo jučer izgubio 370 milijuna $

Musku nije pomoglo ni to što se ranije ovog mjeseca predomislio i odlučio kako će tvrtka ostati javna. "Iako je većina dioničara s kojima sam razgovarao poručila da bi ostali uz tvrtku i ako bi postala privatna, zapravo su se nadali da to neću napraviti", napisao je Musk u blogu.

Dionice su u jednom trenutku jučer pale na samo 275 dolara, što je 30 % manje od najviše vrijednosti koju su imale. Kasnije su se lagano podigle na 283 $, ali Musk je svejedno samo jučer izgubio 370 milijuna $ u vrijednosti svojih dionica. Musk je, naime, glavni dioničar Tesle. Njegovo bogatstvo trenutno iznosi 20,4 milijardi dolara, što ga čini 45. najbogatijim čovjekom na svijetu prema rang listi Forbesa.