Iako su brojni mediji često hvalili Elona Muska, njegovu upornost, viziju i brojne uspjehe poput nedavnoga lansiranja Roadstera u svemir, on se često našao i na velikoj meti kritika novinara.

Samo u posljednjih nekoliko mjeseci morao je odgovarati na pitanja o poslovanju Tesle i mogućem bankrotu, Consumer Reports “revolucionarni” Teslin Model 3 nakon testiranja nije mogao preporučiti ljudima, a Tesla je na udaru i zbog autopilota.

Osim što udruge za zaštitu korisnika tvrde da korištenjem imena autopilot Tesla zavarava vozače kako je riječ o potpuno autonomnom vozilu, autopilot je bio aktiviran i prilikom nedavne prometne nesreće Teslina vozila u kojoj je jedan muškarac izgubio život.

Zbog svih navedenih stvari i medijskih pritisaka, Musk je odlučio odgovoriti novinarima te je najavio pokretanje – Pravde. Naime, na Twitteru je najavio pokretanje stranice na kojoj će javnost moći ocijeniti istinitost svakoga članka objavljenoga online i pratiti ocjene i rezultate tijekom vremena koji će pokazati koliko je određeni novinar, urednik ili medij vjerodostojan, piše Zimo.co.

Nakon što ga je novinar The Vergea putem Twittera prozvao da se polako pretvara u Donalda Trumpa te je iracionalan oko lažnih vijesti, Musk mu je poručio kako je očekivao takav odgovor jer, kad god netko kritizira medije, novinari te osobe uspoređuju s Trumpom. Na upozorenje kako bi ovakvu stranicu mogli “uništiti” trolovi i botovi, kao i na upozorenje da javnost više uopće nije briga za istinu, šef Tesle odgovorio je da vjeruje u ljude.

Elon Musk na svom je profilu na Twitteru postavio i anketu u kojoj je ljude pitao smatraju li da je potrebno pokrenuti stranicu na kojoj će se pratiti vjerodostojnost medija te od više od pola milijuna glasova, njih čak 88 posto smatra kako bi takva stranica bila dobra, dok su ostali odgovorili da ne treba jer su “mediji super”.