U golemim racijama diljem Njemačke rano jutros uhićeno je 25 osoba koje se sumnjiči da su htjele nasilno srušiti vladu. Njemački mediji navode da se radi o skupini krajnjih desničara i bivših pripadnika vojske, koji su planirali upasti u zgradu parlamenta i prigrabiti vlast.

Kako javljaju njemački mediji pozivajući se na ured federalnog tužitelja, aktivni i bivši pripadnici vojske bili su "značajan dio urote". Među njima su bili i bivši pripadnici elitnih specijalnih postrojbi, a cilj vojnog krila skupine bila je eliminacija demokratskih tijela na lokalnoj razini, rekli su tužitelji.

Pod istragom je i bivši pripadnik specijalnih snaga komandosa. Policija je pretražila njegov dom, ali i sobu u vojnoj bazi Graf-Zeppelin u Calwu, jugoistočno od Stuttgarta.

Planirali ostvariti ciljeve "vojnim sredstvima i nasiljem"

Bivši pripadnici njemačke vojske odigrali su značajnu ulogu u organizaciji i planiranju puča. Urotnici su, objavio je ured federalnog tužitelja, planirali osobno vladati Njemačkom. Među uhićenima su jedan aktivni vojnik i nekoliko rezervista, objavila je vojna obavještajna agencija BAMAD. Aktivni vojnik član je zapovjedništva specijalnih snaga.

Urotnici su smatrali da svoje ciljeve mogu ostvariti samo "vojnim sredstvima i nasiljem protiv predstavnika države", što je uključivalo i ubojstva.