Sela i naselja u Donjoj Rami su potpuno odsječena od svijeta, jer je magistrala cesta Prozor-Jablanica bila zatvorena, prema najnovijim informacijama u tijeku su aktivnosti na organiziranju čišćenja ovog dijela naše općine. Prema Kovačevićevim riječima, sve raspoložive ekipe su na terenu i danonoćno rade. Tri stroja otišla su jutos u pravcu Uzdola i istočnog dijela naše općine i radit će i rade na raščišćavanju prometnica kako bi i ovaj dio naše općine bio prohodan.

Dramatična situacija spašavanja ljudskih života događa se danas, jer bi nekoliko pacijenata trebalo na hemodijalizu u Mostar, kako smo doznali od Pere Pavlovića glasnogovornika Stožera civilne zaštite HNŽ-a ovisno o stanju na magistralnom putu Mostar- Jablanica bit će organiziran prijevoz pacijenata , postoji mogućnost korištenja zračnog prijevoza.Kako smo doznali od ravnatelja Doma zdravlja Rama dr. Ante Markešića jedan pacijenta s dijagnozom upala slijepog crijeva upućen je sinoć na daljnje bolničko liječenje u Bugojno.

Mještani pojedinih ramskih naselja su se sami organizirali i čiste prometnice u svojim selima (Mluša i Ćališi), međutim posao im je danas otežan zbog velike hladnoće, i pitanje je koliko je to moguće bez teške mehanizacije. Danas nam se javljaju žitelji s područja cijele Rame, koji javljaju o svojim neočišćenim prometnicama i o otežanoj komunikaciji.

Što se tiče putne komunikacije na magistralnoj cesti Jablanica-Prozor-Uskoplje uspostavljena je jedna prometna traka dovoljna za prometovanje osobnih vozila, a kako nam je rekao g.Ivanika, ekipe JP Ceste trenutno rade na uspostavljanju proširenja na cestama kako bi se vozila mogla mimoći. Ekipe Cesta su noćas uložili nadljudske napore i probile smetove i nanose snijega veće od četiri metra na Slatini i Gračacu, a na ovim poslovima u proteklih više od 48 sati radili je desetak ljudi na 4 ralice i utovarivaču. Promet na magistralnoj cesti Jablanica- Mostar je i dalje zatvoren, pa je upitno kako će danas biti organiziran prijevoz pacijenata na dijalizu u Mostar. Zbog vremenskih neprilika, blokirani na svojim radnim mjestima bili su i djelatnici RJ HE Rama, koji su odradili tri smjene, a jučer popodne su ih zamijenile kolege.

Prometnica R 418 Prozor-Tomislavgrad također je zatvorena za promet s tim da je, kako doznajemo od Branka Beljušića dio puta na području naše županije odnosno općine očišćen, no problem je što nije očišćena dionica puta za koju su zadužene Službe za čišćenje u HB županiji. Sjednica Općinskog vijeća Prozor/Rama zakazana za 07.02.2012. otkazana je do daljnjeg, a o novom terminu održavanja sjednice vijećnici i javnost će biti blagovremeno obaviješteni.

Tekst: Ana Kudić