Stanje u Grčkoj sve je složenije. Kako javlja BBC, Europska središnja banka prekinut će dotok novca grčkim bankama. Odluku će donijeti na sastanku tijekom dana. Očekuje se da će zbog toga sutra banke u Grčkoj biti zatvorene. Dogodi li se to, grčke banke morat će uvesti restrikcije na podizanje novca, javlja HRT.

Grčki parlament kasno je sinoć odobrio prijedlog premijera Alexisa Tsiprasa da Grci na referendumu 5. srpnja odluče o uvjetima međunarodnih zajmodavaca, u zamjenu za daljnju pomoć.

Tsipras je svoje parlamentarce podsjetio na milijun i pol nezaposlenih i tri milijuna siromašnih Grka.

Neki misle da su problemi u grčkoj igri. Dostojanstvo naših ljudi nije igra, rekao je Tsipras.

Grčki premijer nije se predomislio ni nakon jučerašnje odluke euroskupine da Grčkoj ne produlji program pomoći za sljedećih mjesec dana. Zastupnici parlamenta poduprli su njegov prijedlog sa 178 glasova, a 120 je glasalo protiv. Tsipras smatra da bi 'ne' na referendumu ojačalo pregovaračke moći.

Grčkog premijera skupo bi mogao stajati novi manevar, kojim je odgovornost htio prebaciti na građane. Teško je povjerovati da je odluku o referendumu donio slučajno na dan kada banke ne rade. Građani jedino do svog novca mogu doći na bankomatima. A pitanje je hoće li svoje poslovnice otvoriti u ponedjeljak.

Banke su izdržale dosadašnje veliko povlačenje novca. No nakon najnovije odluke ministara financija eurozone, kojom se Grčkoj odbija produljenje programa pomoći nakon 30. lipnja očekuje se masovna histerija. Kao najizgledniji scenarij sada se nameće bankrot Grčke i izlazak iz eurozone.

I ministri eurozone ne znaju što ih čeka u ponedjeljak. Sastanak u Bruxellesu nastavili su bez grčkog ministra financija Janisa Varufakisa upravo kako bi raspravljali o mogućim posljedicama po eurozonu ako Grčka bankrotira, kako će zaštiti svoja financijska tržišta. (prvi.tv)