Dva mjeseca nakon objave da je iračka vojska pod svoj nadzor vratila džihadističko uporište Havidžu, iračke sigurnosne snage izvještavaju da džihadisti skriveni u planinskim predjelima i dalje napadaju i ubili su 45 vojnika i civila u "oslobođenoj zoni".

Snage iračke vlade protjerale su početkom listopada tzv. Islamsku državu (IS) iz Havidže, posljednjeg gradskog uporišta koje je kontrolirala ta džihadistička skupina.

Od tada su pripadnici IS-a u tom gradu 300 kilometara udaljenom od  Bagdada, "ubili najmanje 45 pripadnika sigurnosnih snaga i civila", rekao je irački policijski zapovjednik iz pokrajine Kirkuk.

Iračke sigurnosne snage ubile su 288 džihadista i uhitile 55 drugih, dodao je.

Džihadisti su "i dalje stvarna prijetnja regiji", upozoravaju stručnjaci.

Danju su ukopani u prirodnim skloništima, a noću "napadaju i otimaju ljude i to je razlog što se brojni raseljeni civili ne žele vratiti u svoje domove", rekao je Hišam al-Hašemi, irački stručnjak za džihadističke pokrete.

Visoki irački dužnosnik rekao je da se "operacija oslobađanja Havidže usredotočila na grad i glavne prometnice" pa su se džihadisti sklonili u gorje Hamrin i šume.

General iračke vojske koji je govorio pod uvjetom da ostane neimenovan rekao je da "lokalni borci džihadisti nemaju izbora no boriti se do smrti". Oni  još mogu nanijeti velike gubitke te i dalje "prijete stanovnicima čiji se članovi obitelji bore u regularnoj vojsci ili policiji".

Irački premijer Haider al-Abadi je 9. prosinca proglasio "kraj rata" protiv IS-a koji je 2014. munjevitom ofenzivom osvojio velike dijelove Iraka i Sirije te proglasio svoj kalifat, a stručnjaci ocjenjuju da je taj proglas bio preuranjen.