Na internetu se u utorak pojavila gnjusna snimka koja navodno prikazuje brutalnu egzekuciju jordanskog pilota Moaza al-Kasasbeha, koji je u ruke džihadista pao krajem prošle godine. Na snimci je pilot živ spaljen, no autentičnost uratka zasad nije potvrđena.

Na zastrašujućem se materijalu vidi muškarac u narančastoj odjeći koji je strpan u kavez, a do njega vodi trag benzina. Netko u jednom trenutku potpaljuje gorivo i muškarac počinje gorjeti.

Ljudi koji su vidjeli snimku gotovo bez iznimke svjedoče da je riječ o nečem najgnjusnijem što je Islamska država dosad priredila...

O sudbini al-Kasasbeha posljednjih se tjedana intenzivno pregovaralo. Bilo je riječi o mogućoj razmjeni - ISIS je za oslobađanje dvojice japanskih talaca tražio puštanje svoje džihadističke heroine Sajide al-Rishawi, koja je u jordanskom zatvoru još od 2006. godine.

Jordanske su vlasti bile sklone ideji o puštanju džihadistice, ali pod uvjetom da ISIS uz Japance oslobodi i pilota. U međuvremenu su džihadisti pogubili obojicu Japanaca, a službeni je Aman prije nekoliko dana zaprijetio da će, učine li isto i pilotu, poubijati sve džihadiste u jordanskim zatvorima.