Generalni direktor za javnu sigurnost Konrad Kogler izjavio je da i u Austriji postoje grupe tražitelja azila koji su bili ili su namjeravali da se priključe džihadu, a među njima najveću grupu čine osobe porijeklom iz Čečenije, Turske i BiH.

On je, u intervjuu bečkom listu "Standard", kazao da je prošle godine 49 osoba uhićeno zbog sumnje u vezi sa terorizmom, a ove godine bilo ih je već deset, javljaju agencije.

''Radi se o povratnicima iz rata i onima koji su željeli otići u džihad'', kazao je Kogler.
Govoreći o iskustvima sa povratnicima sa ratišta, Kogler je kazao da postoje sve varijante, od osoba koje su doživjele strašne događaje i koje znaju da su bile umiješane u pravi rat, do onih koji su se vratili još radikalniji.

''Od 2011. imali smo masovan rast osoba koje su se radikalizirale. U 2012. smo počeli suradnju sa drugim ustanovama, posebno ministarstvom obrazovanja i obitelji, s ciljem deradikalizacije. Pretprošle godine smo imali još 139 radikaliziranih osoba, prošle samo 58, a ove godine sedam. To pokazuje da naš pristup djeluje'', objasnio je Kogler.

Upitan o sigurnosti Austrije od terorizma, Kogler je ukazao da, nakon proteklih napada, postoji pitanje koliko se može uopće osjećati sigurno u Europi.

''Postoji opravdan osjećaj nesigurnosti kod građana. Mi smo utvrdili veći ugroženosti Austrije i poduzeli potrebne mjere'', kazao je Kogler.