Kineski dvojac dvije je godine u SAD-u uspješno zavaravao službeni Appleov servis te su uspješno zamjenjivali lažne iPhone za nove originale koje su slali u Kinu.

Dvojica kineskih studenata su već skoro dvije godine u američkoj saveznoj državi Oregon vodili vlastiti posao koji je uključivalo podvaljivanje lažnih iPhonea Appleovom servisu i korisničkoj službi.

Kineski dvojac je od 2017. godine naručivao lažne primjerke iPhonea iz Kine koje su onda Appleu u SAD-u prijavljivali kao pokvarene online ili osobno u Appleovim trgovinama, piše Bug.hr.

Apple je u većini slučajeva lažne iPhone zamijenio pravima čime je tvrtka iz Cupertina oštećena za oko 895.000 američkih dolara (zamijenjeno je oko 1.493 primjeraka).

Kada bi dobili prave iPhone, dvojac ih je slao natrag u Kinu za što su zauzvrat dobili novac na bankovni račun majke jednog od njih. Posao kineskog dvojca otkriven je kada su američke vlasti (dakle ne Apple) počele istraživati sumnjive pošiljke iPhonea koje su iz Kine isporučivane Kinezima koji u SAD-u borave sa studentskom vizom, piše Bug.hr.