U novim prosvjedima protiv američkog priznanja Jeruzalema kao glavnog grada Izraela, dvije osobe su izgubile život i nekoliko je ranjeno na palestinskim teritorijima, naveli su medicinski izvori.

U Pojasu Gaze su u izraelskoj pucnjavi ubijeni jedna mlada žena i muškarac i oni su 9. i 10. žrtva iz palestinskih redova ubijeni u nasilju nakon američke odluke objavljene 6. prosinca.

Oni su poginuli u odvojenim sukobima na sjeveru i istoku teritorija duž izraelske sigurnosne barijere, navelo je ministarstvo zdravstva u Pojasu Gaze.

Prema podacima palestinskog ministarstva 94 prosvjednika je ranjeno od kojih 3 teško u sukobima u kojima je sudjelovalo više stotina osoba. Palestinci su bacali kamenje na vojnike s druge strane na raznim točkama teritorija. Vojnici su odgovorili dimnim granatama i pravim i gumenim mecima.

Novi dan bijesa

Hamas je nakon molitve pozvao na novi dan bijesa, treći nakon 6. prosinca.

Stotine Palestinaca su se sukobile s izraelskim snagama u i blizu velikih gradova okupirane Zapadne obale, odvojene od Gaze izraelskim teritorijem. Prema podacima Crvenog križa najmanje petero Palestinaca je ranjeno pravim mecima.

U Jeruzalemu su nakon tjedne molitve incidenti ostali ograničeni na prepirke u Starom gradu koji je pod snažnom izraelskom zaštitom.

Američko priznanje je izazvalo prosvjede u muslimanskom i arapskom svijetu. Stotine Jordanaca su se okupile u petak pred veleposlanstvom Sjedinjenih Država u Ammanu, koje štite brojne snage sigurnosti. Oni su nosili transparente s natpisom "Jeruzalem je vječna prijestolnica Palestine" i skandirali su slogane protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa.