Dolazak nove godine, donio je i nove, više cijene. Prva poskupljenja su vidljiva. Poskupile su cigarete, a iz Udruge poslodavaca predviđaju da će, nakon što porastu cijene goriva, potrošačka korpa za četveročlanu obitelj preći 2.000 KM. Do sada je iznosila blizu 1.850 maraka. I dok cijene rastu, plaće zaposlenih ostaju iste.

Ekonomsko socijalni savjet u RS dogovorio je povećanje minimalne plaće za 15 KM. Umjesto dosadašnjih 395 minimalac će iznositi 410 KM.

A za 15 KM možete kupiti doslovno jednu vrećicu. Mi smo izabrali jedan litar ulja, kilogram soli, jedan kilogram šećera, 20 deka kave, kilogram riže, litar jogurta i kilogram brašna.

U FBiH minimalna plaća iznosi 410 KM od 2015. godine, a za sada nema najave povećanja plaća. S druge strane poskupljenja životnih namirnica su evidentna. Od prvog su poskupile cigarete. Zbog usvojenih trošarina na gorivo, osim goriva, najavljena su i druga poskupljenja, piše N1.

Uvijek do sada u pravilu je bilo da kada poskupe naftni derivati poskupi sve. Iako često nema razloga da poskupi sve, trgovci će to navesti kao razlog, kaže Marin Bago.

Prosječna neto plaća u FBiH u 2017. godini iznosila je 863 KM. U studenom, što su posljednji podaci Zavoda za statistiku RS prosječna plaća iznosila je 832 KM. Potrošačka korpa u BiH iznosi blizu 1.850 KM. Obitelj koja ima dvoje zaposlenih sa prosječnim plaćama ne može da napuni jednu potrošačku korpu.

Mi iz potrošačkih udruga imamo jednu bojazan da iznos potrošačke košarice minimalne, iznos koji vam je potreban za minimalne stvari, u jednoj obitelji na razini mjeseca može poskupiti sa 1.850 na 2.000 KM, dodaje Bago.

U tom slučaju bit će potrebno pet minimalnih plaća da bi se napunila jedna potrošačka korpa za četveročlanu obitelj.

U ovom trenutku, par sa minimalnim plaćama koji zaradi mjesečno 830 KM ne može da plati ni polovinu osnovnih mjesečnih troškova. Približno mogu da napune 45 posto potrošačke korpe.

(www.jabuka.tv)