Predstavnici dviju najvećih kršćanskih crkava u Njemačkoj, katoličke i protestantske, izrazile su u utorak "iznenađenje" mjerama savezne i pokrajinskih vlada koje predviđaju održavanje uskršnjih vjerskih obreda bez prisustva vjernika te su najavile da se neće pridržavati preporuke vlasti.

"Preko Božića smo pokazali da smo, uz oprez, u stanju držati mise u prisustvu vjernika. Zato se ne želimo odreći misa za Uskrs", poručio je predsjednik Njemačke biskupske konferencije Georg Baetzing.

Protestantska crkva u Njemačkoj je zasad odbila komentirati preporuku savezne i pokrajinskih vlada te je najavila konzultacije s predstavnicima politike.

Predsjednik vijeća njemačkih protestanata Heinrich Bedford-Strohm izrazio je čuđenje noćašnjom odlukom savezne i pokrajinskih vlada.

"Odluka korona-samita nas je vrlo iznenadila, pogotovo ako se uzme u obzir da se radi o najvažnijem kršćanskom blagdanu", rekao je Bedford-Strohm.

On je najavio da će protestantska crkva prvo od predstavnika politike pokušati saznati zašto predloženi higijenski koncepti nisu dostatni te da će nakon toga biti odlučeno kako se odnositi prema molbi za neodržavanje misa.

Na sastanku u noći s ponedjeljka na utorak predstavnici savezne i pokrajinskih vlada su odlučili da se ne zabrani bogoslužja preko Uskrsa, ali su apelirali na kršćanske zajednice da se zbog naglo pogoršane epidemiološke situacije usmjere na održavanje virtualnih misa.

Prošle godine tijekom proljetnog lockdown-a kršćanske crkve su se suzdržale od održavanja misa u crkvama.

U noći s ponedjeljka na utorak predstavnici savezne i pokrajinskih vlada dogovorili su produljenje sadašnjih mjera zatvaranja do 18. travnja. Između 1. i 6. travnja, preko uskrsnih blagdana javni život će biti sveden na minimum uključujući i zatvaranje trgovina za opskrbu živežnim namirnicama.