Dva američka borbena aviona presrela su iranski putnički avion iznad sirijskog zračnog prostora, zbog čega je pilot brzo morao promijeniti visinu letenja kako bi izbjegao sudar.

Ovaj manevar izazvao je lakše ozljede nekolicine putnika, prenosi agencija Reuters.

Službena državna novinska agencija Irana IRIB najprije je priopćila da je iranski putnički avion presreo jedan izraleski avion, ali je kasnije priopćila da je riječ o dva američka aviona, prema navodima samog pilota. On je rekao da je kontaktirao pilote dva borbena aviona da ih upozori da drže sigurnu distancu, kada su se oni identificirali kao Amerikanci.

Iranski avion tvrtke Mahan air letio je iz Teherana za Bejrut, gdje je sigurno sletio, potvrđeno je za agenciju Reuters. Svi putnici su napustili avion, a nekoliko njih zadobilo je lakše ozljede 

Izrael i SAD već duže vreme optužuju Mahan air da prenosi oružje za gerile povezane s Iranom koje se bore u Siriji i drugim zemljama.

SAD su 2011. godine uvele sankcije ovom avioprijevozniku, a tenzije između SAD i Irana produbljene su 2018. godine, kada je američki predsjednik Donald Trump napustio iranski sporazum o nuklearnom naoružanju sa šest svjetskih sila i ponovo uveo ekonomske sankcije ovoj zemlji.

Iranske vlasti trenutno porovode istragu povodom ovog događaja, a izraleska i američka vojska nisu bile odmah dostupne za komentar.