Prije nekih pola godine, jedan duvanjski umirovljenik iz sela Grabovice, a koji je živio i radio u Švicarskoj, obratio se sa Speleološkom društvu Mijatovi dvori iz Tomislavgrada rekavši kako će za ispunjenje želje ponuditi "šta god treba".

''Nije tamo moja jama''

''Ta velika želja, 'koju samo mi možemo ispuniti', bila je da mu izvadimo rogove od vola iz jedne jame sa dva ulaza u blizini Buške (Roške) peći, gdje je davne 1956. godine, njegovom ocu, dok je čuvao svoje stado, mladi vol upao u 'duboku' jamu'', objavili su duvanjski speleolozi.

Navode da su, dok su ''dogovarali i odgađali istraživanje jame zbog vremenskih neprilika, ali i zbog drugih obaveza'', saznali kako je slovenska ekipa našoj ekspediciji 2022. istraživala jednu jamu s dva ulaza, te su u njoj pronašli rogove od vola, a jama se nalazila "blizu" Buške peći.

Volova lubanja u jami | Foto: Speleološko Društvo Mijatovi Dvori - Duvnjak zatražio da mu iz jame izvade rogove vola kojeg je izgubio prije 67 godina

''Učinilo se to kao lagan zadatak, jer je prema nacrtu jama Stari konak (koju su istražili Slovenci) duboka 26 metara, te je iz nje bilo potrebno samo izvaditi rogove. Da ne bi 'lutali' tražeći jamu, uz našeg umirovljenika iz Grabovice, priključio nam se i vodič iz Brišnika koji je na ekspediciji vodio Slovence do jame. A onda, samim izlaskom iz auta, te polaskom prema jami, bilo je jasno da se ne radi o istoj jami. Vodič iz Brišnika krenuo je istočno, a umirovljenik iz Grabovice sjeverno, uz povike 'nije tamo moja jama'. Srećom, ponijeli smo bušilicu, fikseve, 'dovoljno' konopa i opremu za izradu nacrta, tako da smo bili spremni za istraživanje novog speleološkog objekta'', navode iz spomenutog speleološkog društva.

''Kako ćemo čoviku na oči''

Kažu kako su nakon kilometar hodanja došli do jame koju nitko nikada nije istraživao, te je slijedilo opremanje i izrada speleološkog nacrta.

''Prema speleološkom nacrtu, dubina jame je 51 metar, a strmim dnom spušta se na 56 metara ukupne dubine, pa je tako 'dovoljnih' 70 metara konopa, 'jedva' doteklo. Silaskom na dno, prvo su se tražili rogovi, ali njih 'nije bilo', pa je uslijedilo razočaranje uz rečenicu 'kako ćemo sad čoviku na oči''', navode duvanjski istraživači koji su ipak nakon pomnijeg pretraživanja jame naišli na ono po što su došli.

Ističu kako je, osim rogova, jama posebna i po tome što je stanište pravom malom špiljskom životinjskom carstvu.

''Tako smo u jami pronašli kornjaše (Coleoptera Haplotropidius), jednokožne rakove (Isopoda), skokune (Collembola), dvorepca (Diplura) i dvije vrste špiljski paukova. Jama je dobila ime 'Varivodina jama', po nadimku vlasnika vola'', navode duvanjski speleolozi čiju su ekipu u potrazi za rogovima činili Josip Marković, Domagoj Madunić, Vinko Šarac, Nikola Šarac, Mate Gadža (Grabovica) i Ivan Ćurčić (Brišnik).

bljesak.info