Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte u petak je kazao kako ga je njegov kineski kolega Xi Jinping upozorio da će doći do rata ukoliko Manila pokuša provesti arbitražnu presudu i crpiti naftu u spornom dijelu Južnog kineskog mora.

U komentarima koji bi mogli razbjesniti Kinu, Duterte je odgovorio domaćim kritičarima koji smatraju da je on omekšao u svom stavu prema Pekingu jer odbija natjerati kineske dužnosnike da postupe u skladu sa prošlogodišnjom odlukom Stalnog arbitražnog suda u Hagu koji je presudio u korist Filipina, prenosi Fena

Duterte je rekao kako je o ovom pitanju razgovarao sa Xijem tijekom njihovog sastanka u Pekingu u ponedjeljak, te da je dobio čvrsto, ali prijateljsko upozorenje.

- Mi planiramo vaditi naftu tamo, ako je vaša, e pa, to je vaše mišljenje, ali moje mišljenje je da ja mogu crpiti naftu ako je ima u utrobi zemlje jer je ona naša - kazao je Duterte u svom govoru, prisjećajući se svog razgovora sa Xijem.

- Njegov odgovor meni je bio 'mi smo prijatelji, mi se ne želimo svađati sa vama, mi želimo zadržati prisustvo toplih odnosa, ali ako budete inzistirali na ovome, mi ćemo ići u rat'" - citirao je Duterte Xija, prenosi Reuters.