''Prije sedam-osam mjeseci upozoravao sam da će ostatak ovog mandata biti opterećen vrlo zategnutim odnosima na relaciji SDA - HDZ, odnosno ipak dominantno predstavnici bošnjačkog i hrvatskog naroda'', rekao je u intervjuu za Nezavisne novine Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH.

Dodao je kako postoji mnogo važnih pitanja od kojih nijedno nije riješeno.

''Od Mostara, pitanja Izbornog zakona, izgradnje puteva, nedostatka dogovora u vezi s nekim zakonima, pa do različitog tumačenja djelovanja pojedinih institucija. Hrvatski predstavnici posebno kritiziraju djelovanje Obavještajno-sigurnosne agencije, kritiziraju paralelizme. To su sve ozbiljne teme i moj je osjećaj da one neće naći svoj osjećaj do sljedećih izbora. Bojim se da ćemo mi dugo osjećati posljedice neriješenih bošnjačko-hrvatskih odnosa'', rekao je Ivanić.

Govoreći i aktivaciji MAP-a i NATO-u, rekao je kako ''nema razloga da se na temu članstva u NATO-u išta sada radi jer o članstvu neće odlučivati sadašnja generacija političara, nego generacije za desetak godina''.

''Dok je knjiženje (vojne) imovine na sudovima - a jeste - to neće biti završeno za barem sedam ili osam, pa i deset godina, jer toliko sudski procesi traju", rekao je.

Upitan o kandidaturama za sljedeće izbore, rekao je da je uvjeren da će Savez za promjene postići dogovor o zajedničkim kandidatima, a da bi njemu, ako se odluči kandidirati, bilo zadovoljstvo da mu protukandidat bude Milorad Dodik.

Kaže kako nema govora o referendumu o NATO-u.

''Ma kakav referendum? Nije tema. Nema razloga da se na tu temu išta radi jer o NATO-u neće odlučivati generacija političara u kojoj sjede Dodik, Ivanić, Radmanović, Špirić... nego neke generacije za deset do 15 godina. Mi ni MAP nećemo dobiti za nekoliko godina, jedino da sad netko naglo ne promijeni uvjete pod ovom galamom koju je digao Dodik. I baš se i može sada desiti da zbog Dodikove galame MAP i bude odobren, i da se bukvalno pozovu na pismo njegovog čovjeka i da kažu: "Eto, mi smatramo da bi na osnovu tog zahtjeva trebalo izaći u susret BiH i aktivirati MAP". Šta će onda reći? Tko će mu onda biti kriv? To je potpuno nepotrebno, ali ta ho-ruk galama je tipična za Dodika. Bez razmišljanja o implikacijama toga što radi. Ali ima tu još nešto. Ja sad prvi put čujem da je MAP problem. U vezi s tim je postojala puna suglasnost. A sad odjednom čujem Dodika da je MAP problematičan'', rekao je Ivanić.

Dodao je kako ima hrabrosti reći kako zna da narod nije za NATO.

''Ne vidim nijednog srpskog političara koji može glasovati za NATO prije nego Srbija bude tamo. Ako je tako, što će nam referendum? Razumijem što hoće Bošnjaci, Turska je u NATO-u. I Hrvatska je tamo, razumijem i Hrvate. I svi moraju razumjeti da bez Srbije mi ne možemo u NATO, jer to znači podjelu srpskog naroda i ne vidim nijednog srpskog političara koji to može uraditi. Ako Špirić kaže da je to istovjetno onom što misli gospodin Izetbegović, onda sam ja jako zadovoljan. Ali nešto nisam čuo Špirićev jasan stav kako on vidi NATO. A ja dobro znam šta je govorio kad je bio u sjedištu NATO-a. Imam i dokumente'', rekao je, između ostalog, Ivanić za Nezavisne novine.