Na dan 31. prosinca 2014. godine javna zaduženost BiH iznosi oko 11,5 milijardi KM, od čega je vanjski dug oko 8,2 milijarde KM, a unutarnji dug oko 3,3 milijarde KM, s tim da ne obuhvaća obveze po osnovu restitucije, stoji u Informaciji o stanju javne zaduženosti kojeg je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici primio k znanju.

Naime, Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva financija i trezora o stanju javne zaduženosti BiH, a vanjski dug na kraju 2014. godine povećan je za 809,45 milijuna KM ili 10,9 posto u odnosu na 2013. godinu zbog angažiranja odobrenih kreditnih sredstava Međunarodnog monetarnog fonda, Europske investicione banke, Europske banke za obnovu i razvoj, Međunarodne banke za obnovu i razvoj u ukupnom iznosu od oko 1,1 milijardu KM, umanjenih za iznos plaćene glavnice.

Prosječno vrijeme dospjelih kredita je 7,6 godina, a prosječno vrijeme ugovorenog grejs perioda je 6,6 godina.

Vanjskih kredita do kraja prošle godine ugovoreno je u ukupnom iznosu od oko 12,9 milijardi KM, od čega je angažirano oko 10,9 milijardi KM, a oko dvije milijarde KM raspoložive su za angažiranje u skladu s realizacijom odobrenih projekata. Više od 53 posto novih kredita usmjereni su za realizaciju infrastrukturnih projekata, oko 35 posto novih kredita namijenjeno je javnom sektoru, a više od 11 posto angažirano je za gospodarsku djelatnost.

U ukupnom iznosu unutarnje zaduženosti od oko 3,3 milijarde KM do 31. prosinca prošle godine nije bilo izravnog ili neizravnog duga po kojem je država nositelj obveze. Istovremeno, u ukupnom unutarnjem dugu Federacija BiH učestvuje s 33,63 posto, Republika Srpska s 65,74 posto te Brčko Distrikt BiH s 0,63 posto.

U prošloj godini dospjele obveze po vanjskom državnom dugu redovno su servisirane u ukupnom iznosu od 760,92 milijuna KM, priopćeno je ranije iz Vijeća ministara BiH.