Dubrovačko Općinsko županijsko odvjetništvo pojasnilo je kako je poduzetnik iz Dubrovnika, 57-godišnji Dragan G., čak 15 godina kamatario svoje žrtve. On je u međuvremenu osumnjičen za iznudu, pokušaj iznude te lihvarski ugovor. Kako piše Večernji list, Dragana G. za sada sumnjiče da je kamatario 62-godišnjeg muškarca i dvojicu 67-godišnjaka.

Tijekom 2005. i 2006. godine on je od 62-godišnjaka konstantno tražio isplatu novca. Inače, s muškarcem je bio u poslovnom odnosu. Konkretnije rečeno, Dragan G. je u njihovu zajedničku investiciju uložio 10.000 eura te je od svog “poslovnog partnera” tražio da mu isplati očekivanu dobit u iznosu od 350.000 eura i to usprkos činjenici što njihova zajednička investicija nije bila realizirana.

Kako je izgledalo iznuđivanje poslovnog partnera?

Dragan G. je stalno prijetio 62-godišnjaku i govorio mu da “ovo neće dobro završiti”. To mu je govorio dok ga je zvao i agresivno tražio povrat novca. Njegov pritisak s vremenom je bio sve veći i agresivniji pa se muškarac uplašio za vlastiti život kao i za život svoje obitelji pa je 7. studenog 2006. prodao svoj udio u trgovačkom društvu u kojem je bio suvlasnik te je za to dobio 250.000 eura.

U Gotovini je Draganu G. predao 130.000 eura, a po 60.000 eura je predao dvojici muškaraca, točno po naputku dubrovačkog poduzetnika. Nakon tri godine, dakle 2009., isti 62-godišnjak bio je investitor u jednu stambenu zgradu u Dubrovniku, no problemi su ga snašli zbog financijske krize. Nažalost, ti problemi ga ponovno spajaju s Draganom G. koji mu je rekao: “Mogu ti ja posuditi novac pa ću ti tako vratiti onih 250.000 eura od prije tri godine.” Muškarac je bio naivan pa je od Dragan G. posudio po 80.000 eura u tri navrata. Međutim, 10 mjeseci poslije, Dragan G. govori da  tih 240.000 eura koje mu je posudio nije njegov novac.

“Osim toga nisam ti vraćao dug, već si mi ti obavezan platiti kamatu od dana posudbe i to 10 posto mjesečno”, rekao je Dragan G. šokiranom čovjeku. Zbog toga što mu nije mogao vraćati dug, 11. travnja 2011. on od njega traži da s njegovom 80-godišnjom majkom potpiše lažni ugovor o kupoprodaji stana u kojem je lažno navedeno da je 80-godišnja žena kao kupac stana uplatila 62-godišnjaku 354.000 eura. Dragan G. je smatrao da mu 62-godišnjak toliko duguje, a preplašeni čovjek je odmah ostao bez stana čim je potpisano. Naime, Dragan G. je uzeo ključeve i odmah promijenio bravu u stanu, navodi Večernji list.

‘Ubit ću te, nemoj misliti da si stanom vratio dug’

Uz to što mu je uzeo 600.000 eura, Dragan G. svoje maltretiranje ne završava ni 2011. godine kada i dalje stalno naziva 62-godišnjaka. Od njega je tražo da plati radnike koji su došli urediti stan ili da mu donese 10.000 eura. Muškarac je rekao da taj novac nema pa ga je Dragan G. pozvao u stan, a nakon što je 62-godišnjak došao, ovaj ga je odvukao na balkon. Počeo je vikati “gdje je moj novac”, na što mu je muškarac odgovorio da novca nema.

Tada mu je dubrovački poduzetnik zaprijetio. “Ubit ću te! Nemoj misliti da si mi stanom vratio dug. Još mi duguješ”, prijetio mu je. Srećom, čovjek se uspio otrgnuti i pobjeći. Dragan G. je ovog čovjeka ukupno oštetio za pet milijuna kuna, a na sličan način je iznuđivao i jednog 67-godišnjaka.

I druge je slično kamatario

Muškarac (67) je kao suvlasnik tvrtke 2018. upao u financijske probleme u vidu nepodmirivanja obaveza jer mu banke nisu htjele dati kredit. Pomoć mu je ponudio Dragan G. koji je sa čovjekom usmeno dogovorio da će mu posuditi 30.000 eura uz mjesečnu kamatu od 10 posto. Svoj dug muškarac je vraćao osam mjeseci pa mu je do ožujka 2019. platio 24.000 eura.

Shvatio je da zapravo Draganu G. još nije vratio jedan dio glavnice pa je 29. ožujka 2019. njegova snaha u banci podigla kredit od 220.000 kuna pa mu je 67-godišnjak mogao vratiti posuđenih 30.000 eura. Dragan G. je slično kamatario i jednog drugog 67-godišnjaka koji je sredinom prošle godine kao vlasnik tvrtke upao u probleme. Niti on nije mogao klasičnim putem, dakle u banci podići kredit zbog nepokrivanja obaveza pa mu je Dragan G. posudio 48.000 eura uz mjesečnu kamatu od 10 posto.

I taj dogovor je išao usmeno, a čovjek je dug vraćao tri mjeseca pa je Draganu G. platio 14.400 eura kamata. U svibnju 2020. Dragan G. je 67-godišnjaku poručio da njegov sveukupni dug iznosi 65.000 eura, a on je nakon toga, 28. svibnja pobjegao u BiH jer je shvatio da taj dug ne može platiti. I tada se priča najvjerojatnije počela rasplitati.

Prema pisanju Večernjeg lista, policija je tri mjeseca nakon tog događaja uhitila Dragan G. i tako doznala da je 15 godina svojim žrtvama pio krv na slamku. Nakon kriminalističkog istraživanja, sudac istrage dubrovačkog Županijskog suda odredio je kamataru istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela.