Odgađa se sukcesivna mogućnost napredovanja unutar platnog razreda državnih službenika do 2018., odnosno 2019. i 2020. godine.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je i uputit će Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje po hitnoj proceduri Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, kojim se potvrđuje zamrzavanje plaća u institucijama BiH.

Na ovaj način odgađa se sukcesivna mogućnost napredovanja unutar platnog razreda državnih službenika do 2018., odnosno 2019. i 2020. godine, čime Vijeće ministara BiH zadržava plaće i naknade u institucijama BiH na ranije dostignutoj razini, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Vijeće ministara BiH upoznato je i s Nacrtom zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2017. godinu u kojem su ukupni prihodi za financiranje institucija i primici planirani na nivou prethodnih godina i iznose 950.000.000 KM.

Ministarstva će do četvrtka, 27. listopada, dostaviti Ministarstvu financija i trezora svoje prijedloge i sugestije u pisanoj formi, kako bi naredne sedmice Vijeće ministara BiH razmotrilo nacrt budžeta institucija BiH i uputilo ga Predsjedništvu BiH, ovlaštenom za njegovo predlaganje.

Prilikom dostavljanja svojih sugestija u vezi budžeta ministarstva trebaju voditi računa o opredijeljenosti Vijeća ministara BiH da ukupnu javnu potrošnju svede na razinu koju omogućavaju realni prihodi bez zastoja u provođenju reformi, te da se nastavi provođenje restriktivnih mjera štednje u javnoj potrošnji, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH, prenosi Bljesak.info.