Ministar pravde BiH Josip Grubeša nije došao na sjednicu Vijeća ministara BiH, koja je u tijeku, zbog čega su sa dnevnog reda skinuti prijedlozi odluka o zatvaranju Jedinice za provođenje projekta izgradnje državnog zatvora u Istočnom Sarajevu i o otvaranju Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija, saznaje Srna.

Predlagač tih odluka je Ministarstvo pravde, a Grubeša je te prijedloge poslao tek jučer, dan uoči održavanja sjednice Vijeća ministara, kad su i uvršteni u dnevni red. Razlog nedolaska Grubeše na sjednicu Vijeća ministara za sada nije poznat.

Ministarstvo pravde BiH pripremilo je odluke o zatvaranju Jedinice za provođenje projekta izgradnje državnog zatvora u Istočnom Sarajevu i otvaranju Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija, koje su u posjedu Srne, i iz koji se vidi da će ta institucija da radi bez rukovodstva i nadzora.

U odluci o zatvaranju Jedinice za provođenje projekta izgradnje državnog zatvora navedeno je da se gase i upravni i nadzorni odbor, a u odluci o otvaranju tog zatvora istaknuto je da se rukovodstvo imenuje u roku šest mjeseci, dok je u obrazloženju navedeno da će Ministarstvo pravde početi kadrovsko popunjavanje tek po donošenju odluke.

Na koji način će se vršiti kadrovsko popunjavanje nije precizno navedeno iako se radi o velikom broju radnih mjesta - prema procjenama u tom zatvoru radit će oko 200 zaposlenih.