Nekada se dobivalo rođenjem, a danas se može i kupiti, a riječ je o sve nejasnijem konceptu i trendu novog doba, kupovini državljanstva. Kako piše BBC, trgovina državljanstvom danas je globalna industrija vrijedna 25 milijardi dolara ili 22,8 milijardi eura, piše RTL.

“Tradicionalna ideja o državljanstvu je zaostala. To je jedna od rijetkih stvari na svijetu koju još uvijek vežemo uz krvno srodstvo ili mjesto rođenja”, smatra Christian Kalin, švicarski odvjetnik i član uprave Henley&Partnersa, jednog od najvećih svjetskih aktera na tom brzorastućem tržištu. Oni zapravo pomažu bogatim pojedincima i njihovim obiteljima da dobiju boravište ili državljanstvo u drugim zemljama.

Sustav nije pošten jer ono gdje smo rođeni i tko nas je rodio nema veze s našim sposobnostima ili talentima nego čistom srećom. Zašto ne bi državljanstvo tretirali kao članstvo? Zašto bi bilo pogrešno primiti talentirane ljude koji će doprinijeti zemlji”? dodao je Kalin kojem je već dan nadimak “Gospodin putovnica”.

Jedno od najvećih svjetskih tržišta državljanstva je Hong Kong, što i nije tako čudno ako uzmemo u obzir broj stanovnika u Kini. “Tamo stanovnici imaju i po dvije i tri putovnice jer se ne osjećaju sigurnima u Kini i žele imati pristup Europi te tamo moći otvoriti bankovni račun ili kupiti nekretninu”, pojasnio je za BBC MJ, Hongkonški trgovac državljanstva.

Velik dio Azije, Bliskog istoka i Rusije priželjkuje džavljanstvo europskih zemalja.

S obzirom na potražnju, ne čudi što je državljanstvo postalo kompetitivno svjetsko tržište. Za neke zemlje poput Kariba, njihova cijena iznosi 150.000 dolara.

Crna gora svoje državljanstvo naplaćuje 350.000 eura, od toga 250.000 odlazi u razvojni program zemlje, a prijavnica za džavljanstvo košta dodatnih 100.000. Ako želite portugalsko ili španjolsko, bit će potrebno izdvojiti 350.000 odnosno vrtoglavih 500.000 eura.

Isto toliko koštalo bi vas bugarsko, a malteško je teško skoro milijun eura. Cipar stalno mijenja cijene državljanstva, a SAD svoje državljanstvo, piše BBC prodaje za poslovnu investiciju između 500.000 i milijun dolara,te za stvaranje barem deset radnih mjesta. A radna mjesta su uvjet i za austrijsku putovnicu. Za nju je potrebna značajna investicija u kampanju koja zapošljava ili joj raste izvoz.