Muškarac (58) iz Bosne i Hercegovine, s dvojnim državljanstvom BiH i Hrvatske, prijavljen je javnom tužiteljstvu u austrijskom Korneuburgu nakon što je otkriveno da je godinama primao socijalnu pomoć od austrijskog Državne službe za zapošljavanje (AMS) unatoč tome što u BiH posjeduje kuću.

Naime, zaposleni u općini Mistelbah nedavno su utvrdili određene nedosljednosti koje su prijavili nadležnim tijelima. Tijekom naknadnih istraga koje su proveli istražitelji Radne grupe za prijevare socijalne pomoći (SOLBE), otkriveno je kako 58-godišnji muškarac, koji živi u Austriji s dvojnim državljanstvom Hrvatske i BiH, prima socijalnu pomoć okružne uprave od 2004. godine.

Međutim, ono što je bilo sporno jest da on nije prijavio da od 2006 posjeduje kuću i zemljište u Bosni i Hercegovini.

Austrijski mediji navode kako je ovaj 58-godišnjak imovinu skrio od općinskih vlasti unatoč obvezi da je mora prijaviti, nakon čega je nezakonito primao socijalnu pomoć.

Istražitelji su također utvrdili kako 58-godišnjak svoje boravke u inozemstvu, u svom drugom domu, nije prijavljivao nadležnim tijelima i da je za to vrijeme nezakonito primao pomoć od službe za zapošljavanje.

Samim ovim, pričinjena je šteta veća od 300.000 eura zbog čega je i prijavljen nadležnom javnom tužiteljstvu.

Nezavisne.com