Brazil i nekoliko drugih zemalja Latinske Amerike obavijestili su Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da im treba više vremena da se pridruže svjetskoj inicijativi za raspodjelu COVID-19 cjepiva, poznat kao COVAX, rekli su u četvrtak dužnosnici.

Zemlje imaju rok do petka u ponoć da formaliziraju pravno obvezujuće obveze prema COVAX-u, mehanizmu za objedinjenu nabavu i pravednu distribuciju konačnih cjepiva.

Predstavnik saveza za cjepiva GAVI, tajništva COVAX-a koje će rješavati zahtjeve za produljenje, rekao je putem e-maila da će detalji o tome koje su se države do sada pridružile COVAX-u biti objavljeni tek nakon isteka roka.

"Savezna vlada, kao i druge zemlje, nastavlja razgovore s GAVI-em o produljenju roka za formaliziranje brazilskog sudjelovanja u inicijativi", navodi se u izjavi Brazila, prenosi HINA.

Brazil, koji je najteže pogođen pandemijom koronavirusa poslije SAD-a i Indije, rekao je da je potrebno više vremena za prikupljanje informacija o regulatornim, pravnim, skladišnim i logističkim pitanjima.

Zdravstveni službenici u Meksiku, koji je najteže pogođen u Latinskoj Americi nakon Brazila, rekli su da će njihova zemlja potpisati obvezu na vrijeme, prije isteka roka.

Više od 170 zemalja pridružilo se globalnom planu cjepiva kako bi pomogli u kupnji i pravednoj distribuciji imunizacijskih injekcija za COVID-19 po cijelome svijetu, rekao je u četvrtak generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Pomoćnik ravnatelja Panameričke zdravstvene organizacije Jarbas Barbosa, rekao je na brifingu u srijedu da su neke zemlje Latinske Amerike imale problema s poštivanjem roka, dok su neke željele pomaknuti rok.

Barbosa je rekao da su sve države u Amerikama, osim SAD-a, izrazile interes za postrojenje za cjepivo, čak i one koje imaju zasebne sporazume s proizvođačima cjepiva, jer im to daje dodatno jamstvo za pristup dozama.

Deset latinoameričkih zemalja su među 90 siromašnih država na svijetu koje neće morati platiti cjepivo, dok će ostale u regiji platiti "pristupačnu" cijenu putem COVAX-a, rekao je Barbosa.

Kolumbijski predsjednik Ivan Duque potvrdio je u srijedu da se njegova vlada pridružuje COVAX-u, a paragvajsko ministarstvo zdravlja reklo je da je već potpisalo sporazum, iako planira kupiti cjepivo koje su razvili AstraZeneca PLC i Sveučilište Oxford.

Brazilska središnja vlada ima sporazum o testiranju i kupnji cjepiva AstraZeneca, dok država Sao Paulo testira ono koje je razvio kineski Sinovac Biotech, a države Paraná i Bahia postigle su dogovore za rusko cjepivo Sputnik V.