Oko 18.5 milijuna djece, većinom djevojčica, nema pristup obrazovanju u Nigeriji, a riječ je o snažnom skoku u odnosu na izvješće iz 2021., kada je UNICEF procijenio da ih je bilo 10.5 milijuna.

"Sada je 18.5 milijuna djece izvan školskog sustava, od čega 60 posto (više od 10 milijuna) čine djevojčice", rekao je čelnik UNICEF-ova ureda u gradu Kano, na sjeveru Nigerije, Rahama Farah.

Školovanju su osobito naškodili brojni napadi džihadista i kriminalnih skupina na škole na sjeveru zemlje, rekao je Farah. "Djeca i skrbnici stoga se boje slati djecu u škole", rekao je. Otkako je Boko Haram 2014. oteo 200 učenica iz škole u gradu Chiboku na sjeveroistoku zemlje, deseci škola bili su mete masovnih otmica djece, prenosi Hina.

U 2021. naoružane skupine otele su oko 1500 djece, navodi UNICEF. Većina djece naknadno je oslobođena pošto je za njih plaćena otkupnina, no mnoga su i dalje u zatočeništvu. Na pretežito muslimanskom sjeveru Nigerije tek svaka četvrta djevojčica "iz siromašne i ruralne obitelji" završi osnovnu školu.

Zbog nasilja i masovnih otmica vlasti su od prosinca 2020. zatvorile više od 11.000 škola u zemlji, navodi UNICEF. Od tada UN upozorava na porast dječjih brakova i preranih trudnoća.