Ministarstvo državne sigurnosti i ministarstvo vanjskih poslova od danas ne djeluju po naredbi američkog predsjednika Donalda Trumpa vezane za zabranu ulaska u SAD državljanima sedam muslimanskih zemalja, piše CNN.

Kako je za CNN potvrđeno iz Ministarstva vanjskih poslova, odbijene vize putnicima koji su htjeli ući u SAD bit će ponovo odobrene, izuzev onih kojima su vize fizički uništene, odnosno označene kao nevažeće.

Pretpostavlja se da u Sjedinjene Američke Države od proglašenja naredbe pokušalo ući 60.000 osoba kojima su vize postale nevažeće. Nije točno poznato koliko će osoba od tog broja moći ući u zemlju.

Također, Ministarstvo sigurnosti odlučilo je postupiti prema zaključcima sudske vlasti o poništenju predsjednikove naredbe.

"U skladu sa odlukom sudije, Ministarstvo je odlučilo suspendirati sve akcije u implementiranju naredbe predsjednika", rekla je tajnica ministarstva Gillian Christensen.

Podsjećamo, federalni sudac James Robart donio je presudu protiv zabrane ocijenivši je neustavnom.

Robart je između ostalog poručio da sa tla nijedne od sedam zemalja prethodno obuhvaćenih zabranom nije izvršen napad na SAD. Dodao je da Trumpova naredba ne može biti ustavna jer nije bazirana na činjenicama.