Osuđeni teroristi u Australiji mogli bi ostati u pritvoru i nakon što odsluže kaznu budu li i dalje predstavljali prijetnju, prema novim antiterorističkim zakonima koje je najavio premijer Malcom Turnbull u ponedjeljak.

"Stalno smo usredotočeni na najvažniju obvezu svoje vlade, a to je sačuvati i štititi sigurnost ljudi", rekao je Turnbull.

Postupak bi trebali nadgledati sudovi koji bi povremeno provodili nadzor i razmatrali žalbe, kazao je australski državni odvjetnik George Brandis.

Mjera bi bila slična postojećem zakonu koji se tiče zatvora za seksualne prestupnike i nasilne kriminalce koji bi mogli i dalje predstavljati prijetnju.Prema predloženim antiterorističkim zakonima, dob u kojoj bi djeca mogla biti pritvorena spustila bi se sa 16 na 14 godina.

Od 2014. ukupno su 44 osobe u Australiji optužene za djela povezana s terorizmom, među kojima su i oni uključeni u planiranje masovnih napada, rekao je Turnbull.  

Australija je od 2014. na najvećem oprezu zbog napada ekstremista i pretrpjela je nekoliko napada 'osamljenih vukova', među kojima je i opsada kafeterije u Sydneyu u kojoj su ubijena dva taoca i napadač.

Državni odvjetnik George Brandis, koji se s Turnbullom u Sydneyu obratio novinarima, rekao da će se o neograničenom pritvoru  odlučiti nakon procesa koji će nadgledati sud, koji uključuje medicinsku i psihološku procjenu i detalje o zatvorenikovu ponašanju u zatvoru.

"Neće biti oprosta za one koji nakon što odsluže kaznu pokazuju bilo kakve znakove želje da ponove zločin čim osjete slobodu, takvi će ostati iza rešetaka, rekao je Brandis. (Hina)