Na europskim su burzama jutros cijene dionica pale, drugi dan zaredom, jer se ulagači plaše jačanja trgovinskih tenzija nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump najavio nove carine na uvoz kineskih proizvoda i kritizirao trgovinske politike EU-a.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9:45 sati u minusu 0,6 posto, oslabivši drugi dan zaredom.

Pritom je londonski FTSE indeks skliznuo 0,25 posto, na 7.497 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,80 posto, na 12.395 bodova, a pariški CAC 0,60 posto, na 5.445 bodova.

Ulagači se opet boje Trumpa

Europske ulagače pokolebao je jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu, prvi put nakon što su S&P 500 i Nasdaq indeks četiri dana zaredom dosezali najviše razine u povijesti.

Posljedica je to strahovanja ulagača od jačanja trgovinskih tenzija, nakon što je Bloomberg u četvrtak navečer izvijestio da predsjednik Trump kani uvesti carine na uvoz daljnjih 200 milijardi dolara vrijednih kineskih proizvoda već početkom idućega tjedna, prije nego što se očekivalo.

„Dosad je Trump učinio sve što je najavljivao. Premda postoje sumnje da američki trgovinski predstavnici mogu uvesti nove carine tako brzo, ulagači se plaše eskalacije trgovinskog rata”, kaže Ayako Sera, ekonomist u Sumitomo Mitsui Trust Bank.

U intervjuu Bloombergu Trump je zaprijetio i izlaskom SAD-a iz Svjetske trgovinske organizacije ako se ne promijeni, a kazao je i da prijedlog Europske unije u vezi ukidanja carina na automobile nije dovoljno dobar.

Pritom je kazao da su trgovinske politike EU-a "gotovo isto tako loše kao i kineske".

Zbog toga je jutros na europskim burzama automobilski sektor pod pritiskom. Cijene dionica u tom sektoru pale su u prosjeku 1,5 posto.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9:45 sati bio u minusu 0,7 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 4 boda, na 22.865 bodova. No, u cijelom ovom tjednu ojačao je 1,2 posto.