Američki zastupnici danas će raspravljati u Zastupničkom domu o opozivu predsjednika Donalda Trumpa. Očekuje se žustra debata demokrata i republikanaca nakon koje slijedi glasanje.

Demokrati optužuju predsjednika za zloporabu svog položaja zbog zahtjeva Ukrajini da 'iskopa' prljavštinu o njegovom političkom suparniku Joeu Bidenu uvjetovanjem vojne pomoći.

Također je optužen za ometanje istrage Kongresa.

Glasanje bi trebalo biti održano večeras

Glasanje je predviđeno nekad između 18.30 i 19.30, no kao što piše Washington Post, nije sigurno da će glasanje zaista doći na red, budući da će republikanci vjerojatno pokušati sabotirati i odugovlačiti proceduru, predlažući niz amandmana za koje znaju da nemaju šanse proći.

Usto, i glasanje o člancima opoziva u Kongresnom odboru za pravosuđe bilo je predviđeno za četvrtak navečer prošli tjedan, da bi na kraju bilo odgođeno za petak ujutro.

Republikanci su odbacili obje optužbe za opoziv predsjednika i rekli da nije učinio ništa pogrešno.

Trump kaže da snosi "nula" odgovornosti

Trump optužuje demokrate da žele preokrenuti ishod izbora 2016. na kojima je on pobijedio. Nakon što je rekao da preuzima "nula" odgovornosti za ovu dramatičnu situaciju koja će ga, bio oslobođen ili ne, trajno obilježiti, poslao je bizarno pismo predsjednici Predstavničkog doma Kongresa, Nancy Pelosi, u kojem ga je optužio da "nanosi bol i patnju našoj Republici zbog svoje sebične osobne, političke i stranačke koristi".

Zastupnički dom može pokrenuti opoziv običnom većinom, ali će na suđenju u Senatu za zbacivanje predsjednika biti potrebna čak dvotrećinska većina, ishod koji nije vjerojatan s obzirom na to da republikanci tamo drže većinu.

Ovo je tek treće glasanje o opozivu nekog američkog predsjednika u 240 godina ove države. To su prije Trumpa bili Andrew Johnson 1868. i Bill Clinton 1999., a obojica su kasnije oslobođeni u Senatu. Richard Nixon je 1974. bio pred samim glasanjem za opoziv, koje bi sigurno prošlo, ali ga je preduhitrio tako što je dao ostavku.

Amerikanci podijeljeni oko opoziva

Nakon tjedana burnih saslušanja u nadležnim odborima Zastupničkog doma tijekom kojih su diplomati i dužnosnici nacionalne sigurnosti svjedočili o Trumpovu ponašanju, rasprava će se sljedeće godine nastaviti u Senatu.

Demokrati će nastojati pozvati četiri svjedoka na suđenje u gornjem domu parlamenta, uključujući bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona i šefa osoblja u Bijeloj kući Micka Mulvaneya. Republikanci se tome protive.

Javnost je vrlo podijeljena oko opoziva. Prema prosjeku anketa koje prati stranica za analizu izbora FiveThirtyEight, trenutno 47.1% Amerikanaca podržava Trumpovo opoziv, dok je 46.4% protiv. Dakle, praktički su izjednačeni.

U zemlji koju očekuju izbori u studenom 2020. postoji značajna podijeljenost.

Neki smatraju da bi zastupnici trebali biračima prepustiti odluku o Trumpovoj sudbini, dok predsjednikovi kritičari strahuju da će njegovo ponašanje ugroziti integritet izbora.