Vojska Ujedinjenog Kraljevstva prije dva mjeseca izvela je prvo testiranje lasera velike snage protiv zračnih ciljeva oružjem koje koristi "intenzivni snop svjetlosti" za uništavanje dronova.

Britansko ministarstvo obrane priopćilo je da najnovije ispitivanje sustava DragonFire označava "velik korak prema stvarnoj uporabi ove tehnologije". DragonFire je oružje koje može presresti bilo koju vidljivu metu brzinom svjetlosti, priopćili su tada. Ministarstvo je dodalo da je to oružje s "vrhunskom preciznošću" koje koristi "intenzivan snop svjetlosti za probijanje kroz metu, što dovodi do strukturalnog kvara ili uništavanja mete".

Sad su prikazali prvu snimku koju je objavio britanski ministar obrane Grant Shapps.
 


"Pogledajte prvi video britanskog laserskog oružja DragonFire", napisao je dodavši da ovo oružje ruši mete brzinom svjetlosti. U snimci se navodi da je novo oružje moćno, a jeftino. Jedan napad snopom lasera, kako navodi britansko ministarstvo oružja, košta tek par funti. "Ovo bi moglo sve promijeniti kad je u pitanju protuzračna obrana", dodaju.

Brutalno jeftino, a moćno oružje

Laserska zraka može prerezati metal, navodi se u priopćenju britanskog ministarstva obrane. Ministarstvo obrane procijenilo je cijenu ispaljivanja laserskog rafala od 10 sekundi na oko 13 dolara. Nasuprot tome, Standard Missile-2 koju mornarica Sjedinjenih Država koristi za protuzračnu obranu košta više od 2 milijuna dolara po metku.

Cijena projektila za protuzračnu obranu postala je vruća tema u obrambenim krugovima posljednjih godina jer su jeftini dronovi pokazali veliku učinkovitost na ratištima u Ukrajini i u napadima Huta na komercijalne i vojne brodove u Crvenom moru. Analitičari se pitaju koliko dugo SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i njihovi partneri mogu nastaviti koristiti višemilijunske projektile protiv dronova koji se u nekim slučajevima mogu nabaviti za znatno ispod 100.000 dolara.

U međuvremenu su skupi sustavi protuzračne obrane zapadnih saveznika bili ključni za sposobnost Ukrajine da se obrani od napada ruskih projektila i dronova.

"Jeftini dronovi i rakete promijenili su ekonomsku računicu napada i obrane u korist onih koji koriste velike količine jeftinih bespilotnih sustava i streljiva za nadjačavanje sofisticiranije obrane od zraka i raketa", kaže James Black, pomoćnik direktora obrane i sigurnosti u RAND Europe.

DragonFire bi mogao pomoći da se ta računica vrati u korist Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je Black. "Ova vrsta vrhunskog oružja ima potencijal revolucionirati bojni prostor smanjenjem oslanjanja na skupo streljivo", rekao je britanski ministar obrane Grant Shapp u siječnju nakon testiranja DragonFirea.

Postoje i problemi

Ali Black i drugi analitičari napominju i da laseri poput DragonFirea još uvijek nisu dokazani na bojnom polju i da će imati ograničenja.

Pišući za The Conversation, Iain Boyd, direktor Centra za nacionalne sigurnosne inicijative na Sveučilištu Colorado, naveo je neke probleme s laserima. "Kiša, magla i dim raspršuju svjetlosne zrake i smanjuju učinkovitost; lasersko oružje oslobađa puno topline pa zahtijeva velike sustave hlađenja; mobilni laseri, postavljeni na brodove ili avione, trebat će puniti baterije; laseri moraju ostati fokusirani na pokretne mete do 10 sekundi kako bi probili rupe u njima", rekao je Boyd.

Britanci nisu prvi koji razvijaju laser koji može oboriti zračnu metu.

Godine 2014. američka mornarica je uspješno testirala i postavila laserski oružani sustav na USS Ponce u Perzijskom zaljevu. Sustav je bio u stanju uključiti bespilotne letjelice, male letjelice i male brodove. U 2020. i 2021. mornarica je testirala napredniji laserski sustav na USS Portlandu.

2022. godine laserski sustav postavljen je na razarač s navođenim projektilima USS Preble. Taj je sustav još uvijek podvrgnut testiranju, rekao je kontraadmiral Fred Pyle. Američka mornarica je 2022. također uspješno testirala visokoenergetski laserski sustav protiv mete koja predstavlja krstareću raketu.

Britanski obrambeni čelnici kažu da je apsolutni imperativ da se laseri uvedu na moderno bojište i da nema vremena za gubljenje na to. "U svijetu evoluirajućih prijetnji naš fokus mora biti na pružanju sposobnosti borcu i nastojat ćemo ubrzati ovu sljedeću fazu aktivnosti", rekao je Shimon Fhima, direktor strateških programa u ministarstvu obrane Ujedinjenog Kraljevstva.