Rano jutros njemački sud osudio je Dražena Dakića na kaznu doživotnog zatvora zbog ubojstva svojeg 6-godišnjeg sina i još dvije osobe.

Okružni sud u Rottweilu je zbog posebno teškog kaznenog djela odlučio i da Dakić neće moći biti pomilovan nakon što odsluži 15 godina kazne, piše Schwarzwaelder-bote.

Javljaju i kako jednom nakon što sud presudi da se radi o posebno teškom kaznenom djelu, osuđenik može prijevremeno biti pušten samo iz posebnih razloga. Primjerice, zbog teške bolesti ili starosti.

Podsjetimo, Dražen Dakić je prošle godine u Njemačkoj ubio šestogodišnjeg sina, dečka svoje bivše žene i njezinu rođakinju. Suprugu je poštedio samo kako bi patila.

Prvi dan suđenja mnogi su plakali

Suđenje Dakiću počelo je prije tri mjeseca, mjere osiguranja su tijekom suđenja bile velike - jako naoružana policija, oštra kontrola ulaza i osobnih dokumenata. Velik broj medija čekao je početak suđenja, ali i brojni građani.

Jedan od građana za Schwarzwaelder-bote je tada kazao: "Došao sam jer sam želio vidjeti kako izgleda netko tko je učinio nešto tako strašno."

Lice ubojice mogli su vidjeti samo oni koji su bili unutar sudnice. Ubojica je preko glave stavio majicu koju nije skidao ni dok je u lisicama ulazio u sudnicu. Tek kad su nestali fotografi, uklonio je majicu s lica i prvo ročište je moglo početi.

Prvog dana suđenja tužitelji su predstavljali dokaze i iskaze svjedoka koje su prikupili. Dakića su vidjeli satima ranije u mjestu u kojemu je počinio strašan zločin.

"Želio je da žena pati"

Tužitelj je u izlaganju kazao kako se Dakić odlučio osvetiti ženi koja je pobjegla od njega zbog zlostavljanja pa je zato brutalno ubio i njihovog malog sina pucajući u njega iz neposredne blizine. Nju je ostavio na životu. "Želio je da pati cijeli život", rekao je tužitelj.

Svjedočio je i glavni policijski istražitelj koji je pokazivao snimke i govorio što su sve našli po dolasku na mjesto zločina. U sudnici su puštene i audiosnimke na kojima se čuje kako majka, koja je otrčala kod susjeda po pomoć, vrišti i traži pomoć za svog sina.

Cijela sudnica bila je u šoku, mnogi su i plakali.

Nakon glavnog istražitelja, svjedočila je policajka koja je došla na mjesto zločina. I ona se rasplakala, nije mogla govoriti.

Tijekom cijelog izlaganja, pisao je Schwarzwaelder-bote, ubojica nije pokazivao nikakve emocije: naslonio se na stolicu, zurio u pod, ali povremeno je i pogledavao tko je u sudnici.

Ubio sina na proslavi prvog dana škole

Dakićeva supruga i 6-godišnji sin bili su u bijegu od njega zbog obiteljskog nasilja. Majka i sin su se u Villingendorf, malo mjesto od 3 i pol tisuće stanovnika, doselili dva tjedna prije ubojstva i u školi su zamolili da nikome ne otkrivaju njihovu novu adresa.

Dakić je ipak saznao gdje žive. Preko ograde je upao u dvorište kuće u kojoj su živjeli njegova supruga s novim 34-godišnjim partnerom i 6-godišnji sin.

Ušavši preko terase u kuću, iznenadio je prisutne tijekom obiteljske proslave za dječaka koji je tek krenuo u osnovnu školu. Bila je prisutna i 29-godišnja rođakinja Dakićeve supruge, a ubio je nju, svog sina i suprugina novog partnera.

Mediji su tada javljali da je Dakićevu krvavom pohodu svjedočila i trogodišnja sestra ubijenog dječaka koju, na sreću, nije upucao.

Navodno su razlozi za raspad Dakićeva braka bili financijski problemi, s obzirom na to da je bankrotirao dvije godine ranije, te njegova nasilna narav zbog koje je već bio kažnjavan za nanošenje tjelesnih ozljeda.

Nakon ubojstava pet dana bio je u bijegu, za njim je izdana tjeralica, a u policijskoj potjeri sudjelovalo je više od 50 policajaca i helikopter.

U mjestu Neufra uočile su ga dvije osobe koje su ga prijavile policiji. Pri uhićenju se nije opirao, već je policiji samo rekao "ja sam onaj kojeg tražite" i predao im se.