Primarno ogledalo NASA-inog svemirskog teleskopa James Webb (JWST) napokon je gotovo, što je važan korak prema lansiranju koje bi se trebalo dogoditi 2018.

Napokon je obavljena instalacija zadnjeg, 18. heksagonalnog segmenta primarnog ogledala u Centru za svemirske letove Goddard u Greenbeltu, Maryland. Svaki segment teži dobrih 40 kilograma, a širok je 1,3 metra. Sastavljeno, cijelo primarno ogledalo u promjeru je veliko 6,5 metara, što ga čini oko tri puta većim od Hubblea, kao i najmoćnijim svemirskim teleskopom do sada.

“Dovršavanje sastavljanja primarnog ogledala znakovit je trenutak i kulminacija preko desetljeća dizajniranja, proizvodnje, testiranja i sada sastavljanja glavnog sustava ogledala”, izjavio je Lee Feinbreg, direktor za elemente optičkih teleskopa u Goddardu. “Ovome postignuću doprinjeo je veliki tim iz cijele zemlje”.

Instalacija ogledala trajala je mjesecima, jer su nevjerojatno osjetljiva. Prekrivena zlatom, ona će fokusirati svjetlo pristiglo iz udaljenog svemira u sekundsrno ogledalo a zatim i na instrumente koji će se nalaziti u satelitu. Kako je ogledalo napokon gotovo, može početi i sastavljanje ostatka teleskopa. Samo ogledalo biti će postavljeno na ogromnom zaklonu od Sunca, veličine teniskog igrališta.

JWST se često naziva nasljednikom Svemirskog teleskopa Hubble, iako su ta dva teleskopa dosta različita. Hubble se nalazi u zemljinoj orbiti i promatra svemir u vidljivim svjetlosnim valovima. JWST će biti udaljen 1.5 milijuna kilometara od Zemlje, dalje i od mjesečeve orbite, i promatrati će u infracrvenom spektru. To će mu omogućiti da zaviri dublje u svemir od Hubblea.

Misije JWST-a uključivati će proučavanje ostalih planeta u drugim solarnim sustavima, a možda će čak biti u stanju i karakterizirati atmosfere nekih planeta udaljenih i do 100 svjetlosnih godina. Uz to će pokušati promatrati i galaktike i zvijezde koje su nastale prve nakon Velikog praska.

Trenutačno je predviđeno kako će se lansiranje 9 milijardi dolara (61.5 milijardi kuna) vrijednog JSWT-a obaviti 2018. godine iz Francuske Gijane raketom Ariane 5. Ako se uzme u obzir da se u početku predviđalo kako će sve koštati 1,6 milijardu dolara (10.9 milijardi kuna), te da će teleskop biti lansiran još 2011., organizatori se duboko nadaju kako ova ambiciozna misija neće naići ni na kakve daljne probleme.