Talijanska tvrtka Ferrero podnijela je zahtjev američkoj agenciji za hranu i lijekove (FDA) da njihov najpopluarniji prozivod Nutella izdvoje iz kategorije desertnih preljeva i stave je u kategoriju s pekmezom ili drugim namazima od kakaa i orašastih plodova.

Odvjetnički tim tvrtke kaže kako su posljednji podaci o Nutelli uzeti početkom 90-tih godina kad su u ispitivanju sudjelovale žene koje su tada, prema svojim riječima, Nutellu koristile uglavnom na sladoledu.

Odvjetnički je tim tražio od FDA razmatranje peticije građana koja je vezana za preporučeni dnevni unos ovog popularnog namaza.

Ferrero navodi kako danas više od 60% potrošača Nutellu maže na tost, te traže da se preporučena dozvoljena dnevna količina unosa smanji na jednu jušnu žlicu, kao što je slučaj s pekmezima i marmeladama.

FDA se oglasila i kazala kako je potrebno uvesti novu kategoriju hrane koja bi obuhvatila Nutellu i ostale namaze na bazi kakaa i lješnjaka.

Nutella je trenutačno u istoj kategoriji hrane kao i čokoladni sirupi, dakle u kategoriji desertnih preljeva.

Ovime se javnost koja konzumira namaz uvjerava kako su dvije žlice Nutelle na dan dovoljne da se ne bi prekoračio preporučeni unos kalorija, masti i šećera, dok je ova doza sve vrijeme bila udvostručena.