Veliki potres dogodio se u Italiji i Milanu. Gianluigi Donnarumma, 18-godišnje čudo od vratara, odbio je plaću od pet milijuna i produženje ugovora do 2020. godine. On je za Milan prošlost, a i navijači su mu okrenuli leđa, ne samo oni Milanovi, karakterizirajući ga kao izdajicu, uz novi nadimak "Dollarumma".

Do jučer obožavani Gigio postao je nepoželjan na San Siru i samo je pitanje hoće li ga Milan prodati ovog ljeta i zaraditi ili mu se osvetiti te ga ostaviti godinu dana na tribini, nakon čega bi kao slobodan igrač mogao napustiti talijanski klub.

U međuvremenu je krenula licitacija tko će biti Milanov vratar sljedeće sezone. Iskusni Marco Storari produžio je ugovor na još jednu sezonu, ali 40-godišnjak sigurno neće igrati, već je u klubu više poput trenera, prenosi Index.hr.

Spominju se imena poput Neta iz Juventusa, Mattije Perrina iz Genoe te Bernd Lenoa iz Bayer Leverkusena. Međutim, nasljednik izdajnika Donnarumme mogao bi biti momak za kojeg mnogi tvrde da je i talentiraniji od njega, a i mlađi, iako je tek taj podatak nevjerojatan.

Italija je oduvijek bila bogata vratarima. I dok su na Apeninima proživljavali krizu jer nije bilo novog idola u obrani Baresija, Maldinija, Neste, Cannavara, te desetki Baggia, Del Piera, Tottija, o vratarima nikad nisu morali brinuti. Jednostavno, u pitanju je liga u kojoj je gotovo svaki vratar pun kvalitete. 

A, iznimka nije ni 17-godišnji Alessandro Plizzari. Mladi srednjoškolac, koji je prošle sezone bio treći vratar Milana, te radio zajedno s Donnarummom i Storarijem. Visok je 187 cm i već se neko vrijeme spominjao kao čudo od djeteta. No, jednostavno, nije mogao dobiti ni medijskog prostora pored senzacije kakva je Donnarumma. 

Ipak, cijelim raspletom mogao bi profitirati upravo iz Creme (provincija Cremone). Odmah jučer nakon završene sapunice s Donnarummom, njegov menadžer Tullio Tinti stigao je u Casu Milan, gdje je dogovorio produženje ugovora mladog vratara, čije ime ovih dana navijači Rossonera spominju sve češće i traže od čelnika kluba da mu pruže priliku na golu već sada.

Plizzari će 18 godina napuniti 12. ožujka 2018. te bi nakon toga mogao dobiti prvi profesionalni ugovor, a to bi mogao dočekati kao prvi vratar europskog velikana, baš poput Donnarumme. On je debitirao za prvu momčad 3. rujna 2017. u prijateljskoj utakmici protiv Bournemoutha (Milan slavio 2:1, a prvi susret u crveno-crnom dresu odigrao je i Mario Pašalić), a u toj utakmici imao je neke fantastične obrane, čime je privukao pozornost.

Pozornost navijača, medija, ali i europskih klubova. Pa su tako činjenicu da ne može braniti pored Donnarumme pokušali iskoristiti Pep Guardiola i Manchester City, koji su nudili Talijanima dva milijuna eura, ali su sa San Sira odlučno odbili, kao da su osjećali što će se dogoditi sa, do jučer, prvim vratarom i već zamišljenom ikonom kluba u sljedećih 10-15 godina.

Pokazao se to kao ispravan potez i pun pogodak bivše uprave na čelu s Adrianom Gallianijem, a sada Plizzari ima veliku, jedinstvenu priliku i čini se kako je stiglo njegovih pet minuta. Milan neće imati vratara tijekom priprema za sljedeću sezonu, pa će Alessandro među stative, a onda je sve moguće.

Također, iako ima svega 17 godina, on je prije nekoliko dana završio sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu do 20 godina s Italijom. Tijekom cijelog turnira bio je drugi golman s obzirom na to da je u selekciji u kojoj je generacija ispred njega tri godine.

Međutim, čekao je strpljivo priliku dok je vratar Pro Vercellija Andrea Zaccagno bio prvi izbor. I onda, u utakmici za treće mjesto protiv Urugvaja u Suwonu legenda Milana i izbornik Alberigo Evani od prve minute na gol poslao je upravo Plizzarija, koji je debitirao i - briljirao.

Nakon 120 minuta igre ostalo je 0:0, a vratar Milana odlično branio. I onda su uslijedili penali, a Plizzari primio svega jedan gol. Uspio je obraniti dva vezana penala Rodrigu Amaralu i Juan Manuelu Boselliju, čime je odveo Azzurre do trećeg mjesta, što je njihov najveći uspjeh u povijesti do 20 godina. 

Dakle, odjednom, više Donnarumma nije u prvom planu. A talijanski mediji se pitaju ima li Milan u svojim redovima novog dragulja, koji bi u puno većoj tišini i bez plesa milijuna mogao postati ono što je Gigio tek tako odbacio - postati bandiera slavnog kluba u sljedećih 10 i više godina.