Predsjednik SAD-a Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un sastat će se do svibnja, a Kim je obećao suzdržati se od novih ispitivanja nuklearnog oružja i raketa, rekao je južnokorejski dužnosnik nadležan za nacionalnu sigurnost, a potvrdila Bijela kuća.

"Predsjednik Trump je rekao da će se sastati s Kim Jong-unom do svibnja", objavio je Chung Eui-yong rekavši da je Trumpa izvijestio o posjetu Sjevernoj Koreji.

Suzdržavanje od testiranja

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders je rekla da će Trump "prihvatiti poziv da se sastane s Kimom, a vrijeme i mjesto treba još odrediti".

"Kim je obećao da će se Sjeverna Koreja suzdržati od daljnjih testiranja nuklearnog oružja ili raketa", rekao je novinarima u Bijeloj kući Chung Eui-yong, načelnik južnokorejskog Ureda za nacionalnu sigurnost nakon što je izaslanstvo Južne Koreje izvijestilo američke dužnosnike i Trumpa o razgovorima između Seula i Pjongjanga.

Kim je izrazio želju "da se sastane s Trumpom što je prije moguće", rekao je Chung i dodao kako je Trump zahvalio južnokorejskom izaslanstvu na informiranju i "rekao da će se susresti s Kim Jong-unom do svibnja kako bi se postigla denuklearizacija".

Optimisti

Chung je rekao da su Južna Koreja i Trump optimisti u pogledu nastavka diplomatskog procesa kako bi se ispitale mogućnosti mirnog rješenja.

Južnokorejski dužnosnik također je dodao da će se nastaviti pritisak na Sjevernu Koreju dok riječi ne potvrdi konkretnim akcijama, te najavio da će zajedničke vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje planirane za travanj biti održane.

Sanders je rekla da SAD želi denuklearizaciju Sjeverne Koreje i dodala da "sve sankcije i maksimalan pritisak moraju ostati".

Japanski ministar obrane Itsunori Onodera je odgovarajući na objavu iz Washingtona rekao da se Sjeverna Koreja mora obvezati  da će u potpunosti odustati od razvoja nuklearnog oružja kako bi se s Pjongjangom mogli održati smisleni razgovori. Trump je o najnovijem razvoju događaja razgovarao s japanskim premijerom Shinzom Abeom, a SAD neće pristati ni na što manje od trajne denuklearizacije, rekao je agenciji Reuters neimenovani dužnosnik Trumpove administracije.

Promjena stajališta Sjeverne Koreje

Abe je novinarima u petak rekao da je u telefonskom razgovoru s Trumpom ponovio kako međunarodna zajednica mora nastaviti s maksimalnim pritiskom na Pjongjang te da se nada da će već sljedećeg mjeseca posjetiti SAD i s Trumpom razgovarati o Sjevernoj Koreji.

"Pozdravljamo promjenu stajališta Sjeverne Koreje", rekao je Abe.

Državni tajnik SAD-a Rex Tillerson je ranije rekao da su "razgovori o razgovorima" s Pjongjangom mogući, ali da su pregovori o denuklearizaciji vjerojatno još daleko.

Chung i čelnik južnokorejske Nacionalne obavještajne službe Suh Hoon doputovali su ranije u četvrtak u Washington kako bi prenijeli stajališta Sjeverne Koreje o mogućim pregovorima s Washingtonom i mogućnosti da Pjongjang obustavi nuklearne testove ako se vlastima Sjeverne Koreje daju jamstva sigurnosti.