Budući da nije riječ o rekonstrukciji nego o izgradnji novog objekta zatražili smo od Županijskog tužiteljstva Središnje Bosne da reagira i spriječi nastavak radova, rekao je za Dnevnik.ba don Željko Marić, ravnatelj Katoličkog školskog centra “Petar Barbarić” Travnik.

Naime, Općina Travnik, uz suglasnost Vlade Srednjobosanske županije, protuzakonito je ovih dana  dala dozvolu za izgradnju “Bosanskog arhiva” na zemljištu u vlasništvu Katoličkog školskog centra u tome gradu.

Inače, ministri iz hrvatskog naroda u Vladi  ŽSB-a dignuli su ruke za dodjelu financijskih sredstava Arhivu Bosne a njihovi koalicijsku su ih partneri, čini se, prevarili.

Bez ikakvoga znanja legalnoga vlasnik a i mimo  svih zakonskih procedura, po nalogu Općine i Županije, krenulo se u građevinske radove na terenu koji je dio odluke Ustavnog suda, a prije toga Suda za ljudska prava iz 2003. godine o povratu otete imovine u vlasništvu Vrhbosanske nadbiskupije u Travniku.

Dok je Općina Travnik imovinu otetu Islamskoj zajednici za vrijeme komunizma uredno i pravodobno vratila, traže se uvijek novi razlozi za otezanje povrata imovine Katoličkoj crkvi, unatoč  dvjema presudama.

“Gradilište je otvoreno protuzakonito a ‘teški strojevi’ parkirani na školskom igralištu već su oštetili dio zgrade KŠC-a a predstavljaju i prijetnju učenicima škole. Da apsrud bude potpun, Policijska uprava Travnik tražila je da djelatnici KŠC-a maknu svoje parkirane automobile kako bi strojevi mogli nesmetano prolaziti po platou ispred škole, umjesto da narede micanje strojeva sa zemljišta koje nije u vlasništvu kantonalnog arhiva i zbog tog smo bili prisiljeni blokirati  pristup našem dvorištu“, rekao je don  Marić.

Riječ je o pravnom nasilju, dodao je, i uništavanju imovine katoličke crkve.

“Nastavlja se nepoštivanje odluka Ustavnog suda i Suda za ljudska prava a evo i kroz dozvole općinskih i županijskih službi. Ugrožena je misija Katoličke crkve, Vrhbosanske nadbiskupije koja nastoji stvoriti modele ponašanja kojima ćemo poštovati druge i drugačije i podržavati ih u izgradnji takvog društva”, rekao je don Marić.

Također, napomenuo je i kako na ovaj način dodatno  otežava rad KŠC-a i Vrhobanske nabiskupije jer služba za urbanizam Općine Travnik izdala građevinsku dozvolu za izgradnju zgrade arhiva na zemljištu koje je gruntovno vlasništvo Nadbiskupije.

“Ovo je još jedan dokaz da se odluke Ustavnog suda BiH ne tretiraju jednako i da se Hrvatima katolicima u Travnik ovim želi pokazati ‘gdje im je mjesto'”, rekao je don Marić.

Predsjednica Općinskoga vijeća Travnik Vlatka Lukić za Dnevnik.ba je izjavila kako je imovina Vrhbosanske nadbiskupije otuđena nakon Drugog svjetskog rata od strane komunističke vlasti i do danas nije vraćena stvarnim vlasnicima.

“Hrvate-katolika u Travniku ovakve situacije ponižavaju jer znamo da je  imovina drugih vjerskih zajednica davno vraćena. Zakoni i odluke u ovoj zemlji ne vrijede za sve konstitituvnine narode jednako. Dok se na parcelama u vlasništvu KŠC-a izgrađuju drugi objekti, Islamskoj zajednici je već 1997. Svo zemljište i druga imovina uredno vraćena” , izjavila je Lukić.

Također,  pozvala je i ostale vjerske institucije da se solidariziraju s Katoličkom crkvom u Travniku.

“Zakoni trebaju vrijediti za sve i odluke se provoditi bez razlike i diskriminacije. Pozivam i sve ostale vjerske institucije da iskažu svoju solidarnost te daju svoj doprinos i potporu da se spriječi uzurpacija i ubrza povrat imovine katoličkoj crkvi u Travniku.

Ovakvim postupcima se nastoje osporiti prava vjerskih zajednica, te ih se pokušava vratiti u sustav u kojem su im ta prava bila uskraćena, a imovina otuđivana. Zajednički se trebamo boriti protiv toga”, izjavila je Lukić.

G. Lujanović / Dnevnik.ba