Domišljatost je, priznali to ili ne, glavna poredbena prednost Talijana. Jedina je nezgoda da su najdomišljatiji kada treba izvrdati zakonska ograničenja. Odatle i izreka: „Fatta la legge, trovato l'inganno“ (u slobodnijem prijevodu: „Čim se donese zakon, smisli se i prevara“).

U slučaju najnovijih restrikcija uslijed jačanja pandemije covida-19 „car“ je krčmar Aldo Manoieri, vlasnik kafića „Bar Plaza Cafè“ u Catanzaru Lidu: uredno je, već prve noći, zatvorio kafić točno u ponoć. Svi su gosti izišli, vrata su zaključana, svjetla su pogašena.

Samo petnaest minuta kasnije svjetla su upaljena, vrata su otvorena, gosti su se vratili, a stigli su i novi. Njegov kafić inače radi danonoćno (24/7, kako se to sada bilježi), po toj osnovi plaća i porez, pa ne mora izvjesiti obavijest o radnom vremenu (budući da je permanentno).

Carlotta i Beppe Fachini, vlasnici kafića „Mavit Bar“, smještenoga odmah nasuprot Željezničke stanice u Bologni, sada zatvaraju u ponoć, po uredbi, a otvaraju u 1 sat po ponoći.

U vladinoj uredbi, na temelju dekreta o izvanrednom stanju uslijed zdravstvenih prilika, lijepo i jasno piše da svi ugostiteljski objekti motaju biti zatvoreni najkasnije u ponoć. Ali ministri su zaboravili napisati od kojeg sata objekti smiju ponovo biti otvoreni za goste.

„Genij“ nije prekršio zakon, samo je izigrao njegov duh, praveći se da ne zna zašto je odluka donesena te, u krajnju ruku, stavljajući na prvo mjesto svoju zaradu i obijest svojih gostiju (jer nitko razborit neće reći da je konzumacija u kafiću, bila riječ o pijuckanju ili o lokanju, prijeka ljudska potreba), pa i po cijenu širenja zaraze.

Širom Italije se lokali zatvoreni u ponoć otvaraju ponovo, ako ne petnaest minuta iza ponoći, a ono u jedan, "držeći se zakona kao pijan plota", piše Jutarnji list.

Najdomišljatiji su u Napulju i okolici. Giuseppe De Luca, guverner Kampanije, donio je zbog toga oblasnu uredbu da svi ugostiteljski objekti moraju biti zatvoreni od 23.00 do 5.00.