Nedjeljom pečemo kruh, pridružite nam se! Ovoga puta isprobat ćemo recept za jedan vrlo poseban kruh, a riječ je o specijalitetu turske kuhinje Pide je neizostavna namirnica tijekom svetog mjeseca ramazana u Turskoj, no peče se i u drugim razdobljima jer je nevjerojatno mekan, ukusan i iznenađujuće jednostavan za pripremu.

Neodoljivu mekoću i poseban okus jamči mu osbit recept, sa sastojcima kao što su med i mlijeko te preljevom od jaja i jogurta.

Želite li danas uživati u mekom, mirisnom i vrlo ukusnom kruhu, ovo je recept koji ste tražili.

Pide

Sastojci:

375 g brašna
7 g instant kvasca
240 ml toplog mlijeka
60 ml maslinovog ulja
2 žlice meda
1 žličica soli

Preljev:

1 žumanjak
1 žlica maslinovog ulja
2 žličice jogurta
malo octa
sjemenke sezama i kima

Priprema:

Pomiješajte toplo mlijeko, med i kvasac te ih promiješajte pa im dodajte brašno i sol. Dobro mijesite dok tijesto ne postane glatko pa ga ostavite na toplom mjestu dok se ne udvostruči.

Nkon što se tijesto lijepo diglo, na dno posude za pečenje stavite malo brašna, još bolje griza ili krupnog kukuruznog brašna.

Razvucite tijesto da dobijete ovalni oblik pa ga prebacite u posudu za pečenje, izbockajte ga vilicom tako da dobijete karakteristični uzorak romba pa ga premažite preljevom, pospite sjemenkama i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva.