U nastavku konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, koja je prekinuta u srijedu 11. veljače, izabrano je rukovodstvo Doma, prenosi Anadolu Agency (AA). Za predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH izabran je Bariša Čolak, a za zamjenike predsjedavajućeg Ognjen Tadić i Safet Softić.

Klub hrvatskog naroda jednoglasno je predložio izaslanika Barišu Čolaka (HDZ BiH) za predsjedavajućeg Doma što je podržano glasanjem sa 12 glasova "za" te tri uzdržana glasa.

Klub sprskog naroda Doma naroda predložio je izaslanika Ognjena Tadića (SDS) za prvog zamjenika predsjedavajućeg, što je i podržano u domu sa 11 glasova "za" te uzdržana četiri glasa.

Klub bošnjačkog naroda za drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda predložio je izaslanika Safeta Softića (SDA), koji je na to mjesto izabran sa 12 glasova "za" i tri suzdržana glasa.

"Priželjukujem da postignemo uspjeh na svim poljima, a posebno na polju europskih integracija BiH", kazao je novoizabrani predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bariša Čolak, a nakon toga zaključio sjednicu.

Na prvoj konstitutivnoj sjednici Doma naroda Parlametarne skupštine Bosne i Hercegovine održanoj 29. siječnja trebao je biti izabran Kolegij ovog doma, predsjedavajući Doma naroda te njegovi zamjenici. Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda Halid Genjac tom prilikom zatražio je odgodu sjednice radi dodatnih konsultacija unutar kluba.

Sjednica je potom nastavljena u srijedu 11. veljače gdje je na prijedlog predsjedavajućeg Kluba srpskog naroda Dragutina Rodića sjednica sa sedam glasova za, šest protiv i dva suzdražana, odgođena za danas, 16. veljače.

Rodić je na tadašnjoj sjednici kazao kako unutar Kluba sprskog naroda u Domu naroda PSBiH još uvijek nije postignuta suglasnost o predlaganju člana Kolegija iz tog kluba.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, prema riječima novoimenovanog prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Ognjena Tadića, predstavlja "najvitalniju točku u svim političkim procesima koji su proizašli iz Daytonskog mirovnog sporazuma".

"Mi smo u razdoblju 2011. godine i nekoliko godina nakon toga u sastavu stranaka koje i danas čine rukovodstvo Doma naroda napravili dobar posao. Taj posao je bio takav da su svi gledali u Dom naroda kao u mjesto gdje se razumno donose odluke i mjesto odakle nijedan problem nije nastao. Siguran sam da ćemo uspjeti to da ponovimo u narednom periodu", kazao je Tadić, te dodao kako Dom naroda na čelu sa novim rukovodstvom "daje priliku suradnji i dobrim inicijativama".

Drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Safet Softić kazao je kako je rukovodstvo doma izabrano "iz trećeg pokušaja".

"Mi smo iz trećeg puta izabrani i to ukazuje činjenicu da unutar parlamentarne većine u BiH postoji dosta nepovjerenja koje i ovim današnjim činom mi prevazilazimo. Pred nama je imenovanje Vijeća ministara. Vjerujem da ćemo današnjim okončanjem imati novo vrijeme i novu priliku", zaključio je Softić.