Nakon kratkotrajnog predaha od hladnijeg vremena, prema aktualnom prognostičkom materijalu već krajem prve dekade veljače moguć je dolazak novog vala izrazite hladnoće.

Savršena zimska sinoptička situacija
Prema gotovo svim relevantnim prognostičkim modelima, u prvoj dekadi veljače slijedi nam zimski razvoj sinoptičke situacije. Iznad sibirskih prostranstava i Skandinavije izgledan je razvoj jake anticiklone, što će omogućiti prodor sibirskog zraka do Sredozemlja. Riječ je o “savršenoj” zimskoj situaciji kakvu smo primjerice imali u veljači 2012. godine, ali i u najjačim zimama u proteklom stoljeću npr. 1956. godine, ponovno u veljači.

Ovakav razvoj sinoptičke situacije ima i dublje temelje, naime posebno su zanimljivi događaji u stratosferi, odnosno zatopljenje u tim slojevima atmosfere, tzv. stratwarming koji će pogodovati razvoju anticiklone nad sjevernim dijelom Euroazije. U kombinaciji s ostalim čimbenicima moguće je dugotrajnije “blokiranje” zapadne struje uz uspostavu neuobičajeno snažne sjeveroistočne “polarne” struje.

Mogući (novi) ekstremi
Ukoliko se ostvare predviđanja večerašnjih prognostičkih modela, naročito ECMWF-a, glavninu zime u Hrvatskoj tek trebamo očekivati. U odnosu na dosadašnje ekstreme koje smo zabilježili u siječnju, veljača bi donijela još izraženije zahlađenje, a ne bi izostao ni snijeg na dijelu Jadrana.

Ipak, pošto govorimo o periodu iza 7 dana, najave trebamo uzeti s dozom opreza, no isto tako svakako treba napomenuti kako nije riječ o jednom izlazu jednog prognostičkog modela, već je signal mogućnosti dolaska zime poprilično jak na gotovo svim izračunima.