Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle, zahvaljujući novom rekordu Dow Jones indeksa na Wall Streetu, dok je dolar ojačao jer bi na čelo Feda mogao doći John Taylor.

Na tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u plusu 0,1 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju, Australiji, Singapuru i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,7 posto.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u plusu 0,2 posto, nedaleko najviše razine u 10 godina.

Azijske je ulagače ohrabrio jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu je Dow Jones indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, nakon što je nekoliko velikih američkih kompanija objavilo bolje nego očekivane kvartalne poslovne rezultate.

Zahvaljujući tome, jutros je japanski Nikkei indeks porastao već 17. dan zaredom, što dosad nikad nije zabilježeno.

"Sve dok su američke dionice snažne, japanske dionice će ih vjerojatno pratiti. No postoji oprez u vezi tog uspona cijena, pa ne bih bio iznenađen ako se tržište preokrene", kaže Hikaru Sato, tehnički analitičar u tvrtki Daiwa Securities.

Podršku tržištima pruža i rast cijena nafte. Nakon što su jučer porasle više od 1 posto, jutros je cijena barela na londonskom tržištu porasla za daljnjih šest centi, na 58,40 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio četiri centa, na 52,45 dolara.

Ojačao dolar

A na valutnim je tržištima dolar ojačao jer bi predsjednik SAD-a Donald Trump ovih dana mogao donijeti odluku o novom čelniku američke središnje banke, s obzirom da u veljači iduće godine ističe mandat Janet Yellen.

A Bloomberg piše da su republikanski zastupnici u Senatu skloniji Johnu Tayloru, ekonomistu sa sveučilišta Stanford, nego sadašnjem guverneru Feda Jeromeu Powellu.

To je potaknulo jačanje dolara jer se smatra da bi Taylor mogao ubrzati tempo povećanja kamata središnje banke.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je jutros 0,2 posto, na 93,96 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti dosegnuo 113,90 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 113,40 jena.

U odnosu na europsku valutu, dolar je pak stabilan, pa se cijena eura kreće oko 1,1760 dolara, kao i jučer u ovo doba.

Ulagači su oprezni uoči sjednice čelnika Europske središnje banke (ECB) u četvrtak jer bi monetarne vlasti mogle najaviti neki oblik smanjenja poticajnih mjera.