Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala na najnižu razinu od početka rujna.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 103,65 bodova, dok je u petak navečer iznosio 103,80 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti pao 0,4 posto, na 149,10 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla 0,2 posto, na 1,0925 dolara, najvišu razinu u više od dva mjeseca.

Cijene su nafte, pak, porasle, nakon prošlotjednog pada. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,83 posto, na 81,25 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,74 posto, na 76,45 dolara.

Azijske burze na najvišim razinama u dva mjeseca

Na azijskim su burzama danas cijene dionica dosegnule nove najviše razine u dva mjeseca, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta pala na najniže razine u više od dva mjeseca.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,3 posto, nakon što je prošloga tjedna skočio 2,8 posto i dosegnuo najvišu razinu u dva mjeseca.

Jutros je japanski Nikkei indeks oslabio 0,3 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 1,7 posto.

Na samom početku današnjeg trgovanja Nikkei indeks dosegnuo je najvišu razinu u 33 godine, no potom je skliznuo s nje.

Dobro raspoloženje na svjetskim burzama

Na burzama vlada dobro raspoloženje jer ulagači vjeruju da je zbog popuštanja inflacijskih pritisaka završen ciklus povećanja kamata u zapadnim zemljama.

Popuštanje inflacije u SAD-u podržava tezu da američka središnja banka neće trebati dodatno zaoštravati monetarnu politiku, da je ciklus zaoštravanja monetarne politike završen.

Uz to, niz posljednjih podataka pokazuje da gospodarstvo i dalje relativno stabilno raste, odnosno da je, unatoč oštrom povećanju kamata u posljednjih godinu i pol dana, izbjeglo recesiju.

To je dobra vijest za azijske kompanije jer je SAD njihovo najveće izvozno tržište.

U idućem razdoblju kretanja na tržištu ovisit će uglavnom o špekulacijama o tome kada bi Fed mogao početi smanjivati kamate.

Na tržištu novca procjenjuje se da postoji oko 30 posto izgleda bi prvo smanjenje kamata Feda moglo uslijediti već u ožujku iduće godine.

Procjene pokazuju i da bi do kraja iduće godine Fed mogao smanjiti kamate za cijeli postotni bod.