A svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna pala jer je sve izvjesnije da će američka središnja banka krajem ovoga mjeseca smanjiti ključne kamatne stope.

Indeks dolara, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je prošloga tjedna 0,3 posto, na 97,00 bodova.

Pritom je američka valuta u odnosu na europsku oslabila 0,4 posto, pa je cijena eura porasla na 1,1270 dolara.

U odnosu na japansku valutu, tečaj dolara pao je, pak, 0,5 posto, na 107,90 jena.

Pritisak na dolar posljedica je očekivanja ulagača da će Fed na sjednici krajem srpnja smanjiti ključne kamatne stope.

U Fedu su svjesni brojnih rizika

U polugodišnjem izvješću o gospodarskoj situaciji predsjednik Feda Jerome Powell kazao je tijekom dva dana svjedočenja u Kongresu da je Fed spreman primjereno djelovati kako bi podržao daljnji rast gospodarstva.

Istaknuo je pritom rizike od niske inflacije, trgovinskih sukoba, usporavanja rasta globalnog gospodarstva i slabosti poslovnih investicija.

Zbog toga analitičari smatraju da je gotovo sigurno da će Fed na sjednici krajem srpnja smanjiti kamate za barem 0,25 postotnih bodova, a neki smatraju da je moguć i rez za 0,50 postotnih bodova.

"Nakon što kamatne stope budu snižene za četvrt postotnog boda, što tržišta u najvećoj mjeri očekuju, Powell će ostaviti sve opcije na stolu, a to znači da su izgledi za dolar neizvjesni", kaže Manuel Oliveri, valutni analitičar u banci Credit Agricole.

Ipak, dolar nije znatnije oslabio prema ostalim valutama jer se očekuje i da će ostale velike središnje banke u svijetu voditi popustljivu monetarnu politiku.

Tako se vjeruje da će zbog usporavanja rasta gospodarstva eurozone uskoro i Europska središnja banka (ECB) uvesti nove poticajne mjere.

Član upravnog vijeća ECB-a Ignazio Visco kazao je ovih dana da će banka biti prisiljena usvojiti dodane poticajne monetarne mjere ako gospodarstvo eurozone ne ubrza.

ECB će razmotriti mogućnosti koje su joj na raspolaganju "u idućim tjednima", kazao je Visco.