Dolar je oslabio prema košarici ostalih vodećih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, pogođen vijestima o mogućim novim trgovinskim napetostima u odnosima između Sjedinjenih Država i Kine.  

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke valute u odnosu na drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je skliznuo 0,2 posto, na 96,82 boda. U srijedu je trgovanje završio u plusu 0,5 posto.

Pritom je ponajviše oslabio prema euru, koji je u takvim okolnostima ojačao 0,3 posto, na 1,1385 dolara. Premda je od početka mjeseca euro na dobitku oko 0,6 posto, na putu je da godinu zaključi na gubitku od nešto više od pet posto prema dolaru zbog bojazni povezanih s monetarnom politikom eurozone, budući da je Europska središnja banka (ECB) sklonija njezinu labavljenju.

Ipak, na deviznim tržištima vladalo je donekle dobro raspoloženje nakon jačanja dionica na američkim tržištima, koje se potom proširilo na druga globalna tržišta dionica. Premda su u takvom ozračju ojačale i ostale rizične kategorije imovine poput sirovina, zabrinutost da bi mogla uslijediti nova faza u aktualnom trgovinskom sukobu dvaju najvećih svjetskih gospodarstava prigušila je raspoloženje investitora u ionako smanjenom obujmu trgovanja zbog blagdana.