Politički stručnjak američkog portala za međunarodne odnose National Interest Ted Galen Carpenter objavio je analizu trenutačne situacije na Balkanu u kojoj je upozorio da bi kriza u regiji uskoro mogla doseći svoj vrhunac.

Jedan od problema koji nastaje kada se američke vlasti i mediji usredotoče na ograničen broj tema u vanjskoj politici je činjenica da u tom trenutku može doći do opasnih preokreta u drugim područjima koja ostaju izvan fokusa.

Upravo takva situacija odvija se u ovom trenutku na Balkanu, regiji koja je bila prioritet vanjske politike zapadnih država u devedesetima, ali u posljednjim godinama zapad ju je skoro potpuno zanemario, prenosi Sputnjik News.

Na izborima u Kosovu pobijedili ratni zločinci

Dok su američki političari opsjednuti Bliskim istokom, Sjevernom Korejom i baš svakim detaljem veze Trumpa i Rusije, napetosti na Balkanu sve su veće i postoji ozbiljna prijetnja da će uskoro doseći svoj vrhunac, tvrdi Carpenter.

Posljednji zabrinjavajući događaj je pobjeda ekstremnih frakcija na izborima u Kosovu. Vođe ove frakcije, na čelu s Demokratskom strankom Kosova, su predsjednik Hashim Thaci i vođa zloglasne oslobodilačke vojske Kosova Ramush Haradinaj.

Europska unija i UN optužili su obojicu za brojne ratne zločine tijekom rata za odcjepljenje od Srbije u kasnim devedesetima.

Opasni plan za stvaranje "Velike Albanije"

Thacijev pokret zauzeo je beskompromisni neprijateljski stav prema srpskoj manjini na sjeveru Kosova. Radikali su spriječili i dogovor o granici sa Crnom Gorom te svojataju velike teritorije u toj državi, Srbiji i Makedoniji. Mnogi od njih žele da se Kosovo spoji s Albanijom te uspostavi "Velika Albanija".

Susjedne države sve su više uznemirene rastom militantnih skupina u Kosovu i Albaniji. Ranije ove godine srpska vlada je upozorila da bi svaki pokušaj Albanije da pripoji Kosovo mogao dovesti do rata.

SAD i NATO dopustili etničko čišćenje i uništavanje svetih mjesta

Napetosti između Kosova i Srbije porasle su u posljednjih nekoliko mjeseci. Kosovske vlasti neprestano ometaju trgovinu između Srba na sjeveru i same Srbije. Napetost je porasla u tolikoj mjeri da je američki senator John McCain, koji je dugo podržavao neovisnost Kosova, molio vlasti da uspostave dijalog sa srpskom vladom jer je to "jedini način za osiguravanje napretka", piše Index.hr.

SAD i NATO saveznici neprekidno su i ponekad slijepo podržavali politiku vođa Albanije i Kosova, a najistaknutiji primjer bila je vojna intervencija 1999. za odvajanje Kosova od Srbije. NATO je nakon toga pasivno promatrao kosovsko etničko čišćenje Srba i ostalih manjina, a zapadne vlasti također su dopustile uništavanja povijesnih kršćanskih svetih mjesta.

Postoji ozbiljna mogućnost izbijanja novog rata

Američka vojna intervencija te politička i diplomatska podrška nezavisnosti Kosova bila je pogrešna zbog brojnih razloga, zaključuje Carpenter. Ako su SAD smatrale da će ovakvo djelovanje dovesti do mira i stabilnosti na Balkanu, jako su se prevarile.

Poziv za stvaranje "Velike Albanije" izaziva ogromne probleme u susjednim državama. Postoji ozbiljna mogućnost izbijanja novog sukoba, a ako se to dogodi, SAD se ne bi trebale ponovo umiješati.