Dok se u Parizu odvijalo neviđeno krvoproliće u režiji najmanje osmorice napadača na nekoliko lokacija, Amerikanci su izvodili zračnu intervenciju u Libiji.

Kako javlja Sky News, cilj zračnih udara bio je jedan od tamošnjih lidera Islamske države Abu Nabil sa suradnicima.

U akciji, koja je navodno planirana dulje vrijeme, sudjelovao je jedan borbeni lovac F-15, a bombardirao je Darnah, lučki grad na istoku Libije, u kojemu je Abu Nabil navodno imao zapovjedni centar.

Washington Post je izvijestio kako američki dužnosnici vjeruju da je akcija uspjela, odnosno da je Abu Nabil al Anbari, poznat i po imenu Wisam al Zubaidi, likvidiran.

On je, inače, Iračanin kojega je u Libiju osobno poslao samozvani kalif Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi kako bi sagradio novi ogranak ove terorističke organizacije.

Ovaj je napad izveden samo dan nakon zračnog udara dronovima na glavni grad Islamske države Raqqu, a čiji je cilj bio zloglasni krvnik ISIS-a Jihadi John, odnosno britanski državljanin Mohammed Emwazi, koji je između ostalog odgovoran i za likvidaciju britanskog humanitarca Davida Hainesa, oženjenog za Siščanku.

U ovom su slučaju Amerikanci uvjereni da im je misija uspjela, odnosno da Jihadi John više nije među živima.